Pelerinajul băimărenilor spre Taize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinajul băimărenilor spre Taize
Pelerinajul băimărenilor spre Taize

Sute de persoane din Baia Mare merg anual în pelerinaj în satul francez binecuvântat de Dumnezeu. În această vară, preţul pentru excursie este de 260 de euro, iar itinerariul cuprinde vizitarea mai multor ţări ca Ungaria, Austria, Italia, Franţa şi Elveţia.

Oameni de origini confesionale, etnice, culturale, lingvistice diferite şi uneori chiar opuse, se roagă şi muncesc împreună la Taize, în Franţa. „Acesta este darul lui Dumnezeu pentru noi. Hristos a dărâmat orice zid despărţitor între noi prin această comunitate”, mărturiseşte Codruţa Grama, de 18 ani, una dintre sutele de persoane din Baia Mare care a fost acolo în urmă cu doi ani.
Săptămână după săptămână, pe tot parcursul anului, tineri din toate ţările Europei şi de pe toate continentele vin să participe la programul comunităţii creştine din Taize. De dumincă şi până duminică, fiecare vizitator este invitat să intre în ritmul vieţii comune de la Taize.

Vizitatori de toate vârstele

Programul de rugăciune de trei ori pe zi, întâlnirile şi discuţiile în grupuri mici formate din persoane de etnii diferite şi micile munci la care ia parte fiecare pelerin întregesc programul unei săptămâni.  În Baia Mare există cinci lideri de grup, care organizează anual excursii spre Taize. Numărul băimărenilor care se înscriu creşte cu fiecare excursie. Cu toate acestea, liderii grupurilor care pornesc spre comunitatea franţuzească nu pot promova, prin intermediul presei, imaginea şi implicit rolul acestor excursii, deoarece aceasta ţine de politica comunităţii Taize.

Preţul unei astfel de excursii este de 260 de euro pentru această vară, iar itinerariul cuprinde vizitarea mai multor ţări ca Ungaria, Austria, Italia, Franţa şi Elveţia. Se pot înscrie persoane de toate vârstele, însă pentru copiii sub 14 ani şi respectiv sub 18 este nevoie de prezenţa părinţilor sau a tutorilor. Un aspect important al acestor excursii îl reprezintă suma infimă pe care o plătesc vizitatorii comunităţii fanceze.

Peste 100 de călugări, din aproape 30 de ţări

Întâlnirile nu primesc nici o subvenţie externă, dar depind de contribuţiile participanţilor. Banii daţi pentru şederea la Taize acoperă mesele, cazarea şi alte cheltuieli ale întâlnirii. Nivelul propus pentru contribuţie ia în considerare ţara de origine a participanţilor. Între valorile date, fiecare persoană poate alege suma cu care să contribuie.

Comunitatea Taize reuneşte mai bine de o sută de călugări catolici şi de diverse origini protestante, provenind din circa treizeci de ţări. Fraţii trăiesc doar din rodul muncii lor şi nu acceptă nici o donaţie sau moşteniri personale, comunitatea dăruindu-le celor foarte săraci. „Am avut şi eu ocazia în urmă cu cinci ani să cunosc comunitatea şi, implicit, călugării de la Taize. A fost reîntâlnirea mea cu Dumnezeu şi una dintre cele mai frumoase vacanţe”, mărturiseşte Amalia Boitor, de 23 de ani.

Şedere îndelungată

Cei care rămân impresionaţi de aceste locuri şi doresc să-şi prelungească şederea o pot face pe perioada primei săptămâni, în urma discuţiilor cu unul dintre călugări. Doritorul poate să rămână în comunitate cel mult două luni, cu condiţia să facă voluntariat şi să ajute comunitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite