Deţinuţi păziţi de deţinuţi la Pelendava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţi păziţi de deţinuţi la Pelendava
Deţinuţi păziţi de deţinuţi la Pelendava

Condamnaţii întemniţaţi la Craiova sunt păziţi de colegi de celulă. Condiţia este ca „paznicii“ să nu fie recidivişti şi să treacă un test psihologic.Deţinuţii spun că se simt mai „liberi“ atunci când santinela este unul de-al lor. Cu toate acestea, nimeni nu a încercat să evadeze.

Petre Barbu (41 de ani) a primit o pedeapsă de trei ani pentru furt. A fost închis la Pelendava şi, timp de un an şi jumătate, şi-a păzit colegii, fiind printre primii deţinuţi selectaţi să facă parte din corpul de pază al penitenciarului.

Vineri, 29 august, Barbu a încheiat ultima tură ca santinelă. „Plec acasă. Cât am fost paznic nu s-a întâmplat nimic rău. Fiind mai bătrân, colegilor mei le era ruşine să-şi dea în petec şi, din respect faţă de mine, şi-au făcut treaba“, a spus bărbatul.

El a povestit că munca lui consta în opt ore de pază. „Afară aveam un clopoţel din care trebuia să sun, în cazul în care se întâmpla ceva rău. Prietenii mei, căci aşa le spun la toţi de aici, ştiau că dacă ei făceau ceva, automat şi eu o păţeam la rândul meu“, a mai explicat Petre Barbu.    

„Am vrut să dovedesc că sunt de încredere“

Titel Gavrilă (30 de ani) a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare tot pentru furt. De un an este paznic la penitenciar.

„Când stau sus, de santinelă, mă gândesc la un singur lucru: cum să plec mai repede de aici. Nu vreau să fac o greşeală şi să mai stau câteva luni în plus pentru că nu mi-am făcut treaba. Şi când dorm dacă aud cel mai mic zgomot mă trezesc. Pentru mine a fost o şansă să dovedesc altora că pot avea încredere în mine“, a povestit tânărul.

Ceilalţi deţinuţi spun că se simt mai în largul lor atunci când sunt păziţi de colegii lor. Pot să facă o glumă cu ei, fără să se supere.

„Când sunt acolo sus, au responsabilitate mare. Trebuie să fie atenţi la tot, căci ei sunt primii traşi la răspundere, dacă pe unul dintre noi îl bate gândul să fugă. Pentru noi, cei care muncim la câmp sau la animale, este mult mai bine să fim păziţi de colegii noştri, parcă nu simţim aceeaşi presiune”, a declarat David Toma (35 de ani), din Slatina, condamnat la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Li se scurtează pedeapsa

Potrivit conducerii Penitenciarului Pelendava din Craiova, deţinuţii selectaţi pentru a-şi păzi colegii trebuie să aibă un comportament exemplar, să nu fie recidivişti, iar infracţiunile comise să nu fie deosebit de grave. În schimb, după o lună de muncă, program de opt ore, li se scad şase sau şapte zile din pedeapsa pe care o au de executat.

„Când vin la noi, mai întâi le studiem comportamentul. Nu punem la pază deţinuţi cu pedepse mari, condamnaţi pentru omor sau viol. Trebuie să ne câştige încrederea pentru a-şi merita locul. Ei, la rândul lor, sunt păziţi, nimeni aici nu este de capul lui. În trei ani, nimeni nu a încercat să evadeze“, a declarat Iliuţă Dinu, director adjunct al Penitenciarului Pelendava.

image

Când stau de santinelă, mă gândesc la cum să plec mai repede de aici. Nu vreau să fac o greşeală şi să mai stau câteva luni în plus pentru că nu mi-am făcut treaba.

image


Titel Gavrilă
închis pentru furt

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite