Pedepse mai mici pentru Bac-ul fraudat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Cornoiu (dreapta), „creierul“ operaţiunii de astă-vară
Ilie Cornoiu (dreapta), „creierul“ operaţiunii de astă-vară

Judecătorii Tribunalului Cluj au fost mai indulgenţi cu doi dintre directorii de liceu. Doi dintre inculpaţii trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj au de executat fiecare peste doi ani de închisoare.

Trei dascăli şi un elev au primit ieri condamnări în dosarul „Bac-ul tras la xerox". Toţi patru au fost implicaţi în multiplicarea a 42 de lucrări la limba şi literatura română, în sesiunea de vară a Bacalaureatului din 2010 de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza" din Cluj-Napoca.

Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza" şi membru al Comisiei de Bacalaureat, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Cluj la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare. Iniţial, la Judecătorie, Rus a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru luare de mită în sesiunea de vară a Bacalaureatului din 2009, un an de închisoare pentru sesiunea din acest an, un an şi trei luni pentru fals material, respectiv un an şi trei luni pentru distrugere de înscrisuri oficiale. Tribunalul Cluj a decis, ieri, reducerea cumulului de pedepse la jumătate pentru că în faza de urmărire penală Rus şi-a recunoscut faptele.

Ioan Văidăhăzan, directorul adjunct al Colegiului „Edmond Nicolau", un alt membru al comisiei de Bac din 2010, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, distrugere de înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri. Şi acestuia i-a fost redusă pedeapsa pe motiv că şi-a recunoscut faptele.

Elev condamnat cu suspendare

Dorel Avram, directorul Şcolii „Didactica Nova", s-a ales cu un an şi două luni de puşcărie cu suspendare pentru trafic de influenţă, iar Horaţiu Matiş, un elev acuzat că a dat şpagă pentru a trece examenul, a fost condamnat la 11 luni cu suspendare pentru dare de mită. În cazul lui Ilie Cornoiu, şeful Comisiei de Examen de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza", şcoala unde s-a descoperit frauda, instanţa a rămas în pronunţare. Consilier judeţean şi profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, Cornoiu, considerat „creierul operaţiunii", nu a recunoscut faptele pentru care este acuzat, aşa că judecătorii vor da un verdict zilele următoare.

Cum au „tras" Bac-ul la xerox

Toţi cei patru au intrat în atenţia DNA în luna iunie, după sesizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. În urma corectării lucrărilor de la proba de limbă şi literatură română, s-a stabilit că 42 de teze ale candidaţilor care şi-au susţinut examenul la Grupul Şcolar „Alexandru Borza" erau xerocopiate color. Veniturile obţinute de cei patru din fraudarea examenului sunt estimate la 30.000 de euro. Rus, Văidăhăzan şi Cornoiu sunt în arest preventiv din vară. În termen de zece zile de la pronunţare, hotărârea judecătorilor Tribunalului Cluj poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite