Pedepse vechi, pedepse noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod Penal prevede micşorarea pedepselor pentru majoritatea infracţiunilor. Legea va intra în vigoare în anul 2011. Prostituţia devine contravenţie, iar faptele de corupţie vor ajunge la pedepse înjumătăţite faţă de prevederile actuale.

VEZI AICI PROIECTUL INTEGRAL AL NOULUI COD PENAL

Mai citeşte şi:

Noul Cod Penal  provoacă scandal
Băsescu: Noul Cod penal să nu transforme România în stat poliţienesc sau în raiul infractorilor
Minorii pot fi cercetaţi de la vârsta de 13 ani - noul Cod Penal

Noile pedepse, asumate de Guvern, au fost reduse substanţial, iniţiatorii Codului motivând acest lucru prin faptul că, deşi unele infracţiuni erau pedepsite cu închisoare de până la 15 ani – cum ar fi furtul – instanţele nu aplicau sancţiuni mai mari de cinci ani de detenţie.

Totodată, s-a ajuns la concluzia că o persoană care este acuzată de furtul unui autoturism nu poate fi pedepsită ca şi cel care comite un omor.

Necolaiciuc, aproape prescris

Sancţiunile pentru infracţiunile de corupţie vor fi mai blânde dacă faptele nu au consecinţe deosebit de grave.

Odată cu micşorarea pedepselor se reduce şi perioada de prescripţie a faptelor. Spre exemplu, dacă, în prezent, abuzul în serviciu este pedepsit cu maximum 15 ani, odată cu punerea în aplicare a noului Cod Penal, această infracţiune îi va trimite pe condamnaţi cel mult cinci ani după gratii. Astfel că, dacă extrădarea fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc va dura doi ani, fugarul ar putea scăpa de închisoare, având în vedere că el a săvârşit faptele în perioada 2000 - 2003.

Şi luarea de mită a fost redusă substanţial, astfel că, dacă în prezent un şpăgar dovedit riscă între 3 şi 15 ani de închisoare, pe viitor pedeapsa va fi cuprinsă între 2 şi 7 ani.

Incestul între persoane adulte, „iertat“ în prima formă a Codului Penal, va fi totuşi pedepsit cu maximum cinci ani, faţă de şapte, cât prevede varianta în vigoare.

Cămătăria, în sfârşit, incriminată

Cămătăria va deveni o nouă infracţiune, ce va fi pedepsită cu privarea de libertate pentru o perioadă cuprinsă între şase luni şi cinci ani. Lipsa incriminării cămătăriei a făcut ca interlopii să aibă propriile legi fără ca să fie vreodată traşi la răspundere.

Renumiţii fraţi Sile şi Nuţu Cămătaru, cunoscuţi pentru sumele impresionante pe care le dădeau cu camătă, şi‑au văzut liniştiţi de „afaceri“ în lipsa unei legi care să incrimineze faptele lor. Seducţia a dispărut şi ea ca infracţiune. Deşi era pedepsită cu o perioadă privativă de libertate de la unu până la cinci ani, niciun român nu a fost condamnat pentru „fapta aceluia care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin mai mică de 18 ani de a avea cu el un raport sexual.“

Prostituţia devine contravenţie

În afară de seducţie, din Codul Penal a dispărut şi infracţiunea de prostituţie, fapta devenind o simplă contravenţie. Specialiştii care au participat la elaborarea codurilor au ajuns la concluzia că prostituţia - ca şi adulterul – ţine mai degrabă de morală decât de caracterul infracţional, deoarece o femeie traficată în scopuri sexuale nu va avea niciodată curajul să reclame drama prin care trece, atât timp cât ştie că va avea eticheta de „infractoare“.

Profesorul universitar doctor Valerian Cioclei a explicat că, în condiţiile incriminării prostituţiei, ar trebui să fie pedepsiţi şi cei etichetaţi drept „gigolo“. „De la şoferul femeii de afaceri la partenerul femeii de afaceri poate fi uneori doar un pat distanţă“, a conchis Valerian Cioclei.

O altă noutate ar fi că noţiunea de „beţie“ a fost înlocuită cu cea de „intoxicare“.

Floricel, cinci ani de puşcărie mai puţin

Noul Cod Penal vine şi în avantajul celor implicaţi în cazurile de spionaj şi de trădare. Dacă, până la intrarea în vigoarea a noului Cod Penal, trădătorul Floricel Achim, fost subofiţer MApN, şi spionul Marinov Zikolov riscă până la 25 de ani de detenţie, din 2011, pedepsele maxime aplicate în cazul lor vor fi de 20 de ani.

În aceeaşi situaţie se află şi persoanele implicate în scandalul de trădare şi spionaj al grupului infracţional coordonat de bulgarul Stamen Stantchev.

image
image

Codurile vor intra în vigoare, probabil, în 2011, întrucât magistraţii trebuie să se familiarizeze cu noile prevederi. Pe de altă parte, este vorba de suportul bugetar necesar implementării codurilor.

image


Victor Ponta
ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul

Frauda la vot

O veste proastă şi pentru politicieni! Dovedirea fraudei la vot va fi pedepsită cu o perioadă privativă de libertate cuprinsă între 6 luni şi trei ani. De asemenea, vor fi pedepsite frauda la votul electronic şi violarea confidenţialităţii votului.

Tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu în­chi­soare de la unu la 5 ani.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite