Pedeapsa cu moartea, o "absurditate" în actuala criză economica - studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pedeapsa cu moartea, o "absurditate" în actuala criză economica - studiu
Pedeapsa cu moartea, o "absurditate" în actuala criză economica - studiu

Un raport care pledează pentru abolirea pedepsei cu moartea arată că această măsură costă sute de milioane de dolari statele americane chiar şi atunci când nu se finalizează cu execuţia, iar, din acest motiv, reprezintă o "absurditate" în vremuri de criză economică, relatează AFP.

"În actualul climat economic, este puţin probabil că o lege care instaurează pedeapsa cu moartea ar mai fi adoptată, ţinând cont de cele 25 de milioane de dolari pe care contribuabilii trebuie să le suporte pentru o execuţie", susţine, în acest raport, Richard Dieter, directorul Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC), care pledează pentru instrumente mai eficiente împotriva infracţiunilor.

Fără a dat foarte multe detalii, el spune că, "pentru un singur proces care implică pedeapsa cu moartea, statul va plăti cu un milion de dolari mai mult decât pentru un proces fără pedeapsa capitală". În plus, pedeapsa capitală nu este pronunţată în medie decât într-un caz din trei, în timp ce o condamnare la moarte din 10 se finalizează cu o execuţie. "Dintr-o dată, costul pentru stat se ridică la 30 de milioane de dolari pe execuţie", explică el.

Raportul, intitulat "inteligent împotriva crimei", a fost publicat la o săptămână după ce un sondaj a arătat că 65% dintre americani susţin în continuare aplicarea pedepsei cu moartea.

Legală în 35 de state americane şi aplicată doar în câteva zeci, pedeapsa cu moartea a fost totuşi contestată local anul trecut în 11 state, în principal din cauza costurilor ridicate.

În Colorado, în vestul SUA, un singur vot a lipsit pentru abolirea pedepsei capitale, în timp ce în Connecticut, în nord-est, legea a trecut, dar guvernatorul a blocat-o. Doar New Mexico, din sud-vestul SUA, a abolit pedeapsa cu moartea în luna martie a acestui an.

"Aceleaşi state care cheltuie milioane de dolari pentru pedeapsa cu moartea suportă alte reduceri bugetare în sistemul judiciar", explică el. Expertul menţionează că 200 de posturi de poliţişti au fost desfiinţate în Pennsylvania, în estul ţării, iar la New Hampshire, în nord-est, toate procesele au fost întrerupte pentru o lună pentru a se face economii, în timp ce în Florida au scăzut cu 10% cheltuielile judiciare.

Richard Dieter respinge însă posibilitatea ca pedeapsa cu moartea să fie menţinută reducând costurile: limitarea cheltuielilor în timpul procesului sau a numărului de apeluri posibile ar creşte în final riscul ca o persoană nevinovată să fie executată sau să nu se ţină cont de circumstanţele atenuante.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite