Pe cine vrea USL să scoată din liste la minirecensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii cu domiciliul în străinătate, cei plecaţi la muncă în afara ţării şi chiar cei cu cărţi de identitate expirate se numără printre cetăţenii pe care USL i-ar elimina din listele permanente.

Actualizarea listelor electorale va presupune un „minirecensământ", care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, afirmă ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. Potrivit ministrului vor fi vizite foarte scurte, de „trei secunde", la domiciliul românilor.

Ioan Rus are deja o imagine despre desfăşurarea referendumului: „La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: «mă, Popescu Vasile există?».«Există de-adevăratelea». Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat."
Totuşi, ministrul recunoaşte că „la oraş va fi mai complicat".  Listele vor fi trimise Curţii Constituţionale care se va reuni pe 31 august pentru a decide dacă validează sau nu referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Românii din străinătate, scoşi din cvorum

În 24 iulie, MAI anunţa, oficial, cifra după care se calcula cvorumul la referendum: 18.292.464 votanţi. Liderii USL au identificat deja categoriile de alegători pe care le-ar putea elimina din listele electorale.

O primă categorie este cea a românilor din străinătate - 490.000 potrivit premierului Victor Ponta. Acesta s-a referit, într-o videoconferinţă cu prefecţii, la  cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară.

Potrivit premierului, Curtea Constituţională va decide dacă românii cu domiciliul în străinătate sunt incluşi în cvorumul luat în calcul la referendum.

Legislaţia în vigoare lasă portiţe pentru eliminarea acestor oameni din calculul cvorumui la referendum. În 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă prin care românii din străinătate nu se mai regăseau pe listele electorale permanente, ci pe cele suplimentare. În 2009, Guvernul Boc a modificat, din nou, legea referendumului prin ordonanţă introducând o prevedere potrivit căreia „referendumul este valabil dacă la acesta participă  cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente".

Propuneri fără bază legală

O a doua categorie la care s-au gândt liderii USL este cea a cetăţenilor români care locuiesc în străinătate, dar nu au acte care să ateste domiciliul acestora în afara ţării.

În cazul acestora nu există nicio posibilitate legală de a fi eliminaţi din listele electorale permanente, tocmai pentru că au domiciliul în ţară şi nu în străinătate.

Ponta, însă, a evitat un răspuns tranşant la această problemă. „Probabil că este vorba de aproape 3 milioane, 2,5 milioane de români, cu drept de vot în principal. Îşi păstrează dreptul de vot, singura problemă este de acurateţe a listelor electorale", a comentat Ponta.

O a treia variantă a fost avansată de primarul liberal al Bacăului, Romeo Stavarache care s-a referit la alegătorii care nu au cărţi de identitate valabile.
Stavarache a susţinut că la nivelul judeţului Bacău sunt circa 25.000  de persoane care nu pot să îşi exercite dreptul de vot pentru că nu au cărţi de identitate valabile. Potrivit primarului, la nivelul întregii ţări, cifra ar putea să se ridice la circa un milion de persoane.

Dincolo de aceste calcule generoase, eliminarea acestor persoane din listă nu corespunde legislaţiei în vigoare care nu permite eliminarea unei personae din listele electorale doar pentru că are cartea de identitate expirată.

Parchetul trece la verificări

Parchetul General  a preluat procesele-verbale privind listele electorale, inclusiv cele suplimentare, referitoare la voturile de la referendum, demersul survenind înregistrării a numeroase sesizări legate de posibile fraude comise în anumite zone ale ţării, au confirmat, pentru Mediafax,  surse judiciare.

"La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: «mă, Popescu Vasile există?». «Există de-adevăratelea»."
Ioan Rus ministrul Administraţiei şi Internelor

Avertismentul lui Băsescu

Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a ezitat să îl contreze pe Ioan Rus pentru ideea de a organiza un minirecensământ care să stabilească listele electorale.

„L-aţi văzut pe ministrul Rus, responsabil de cifra care se transmite înainte de începerea referendumului, ieri chema nemţi. Trebuie să îi spun că niciodată nu vor veni nemţii să facă ce trebuie să facă autorităţile române. Aseară îl căuta pe nea Vasile să îl trimită pe coclauri. Ce te faci în satele de munte. Cred că acolo se duce însuşi Rus în satele din Carpaţii Orientali şi Dobre în satele din Carpaţii Occidentali şi iau la picior casele de pe coasta de deal", a spus Băsescu.

Acesta a menţionat că Guvernul trebuie să apeleze la primării şi Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru a-i radia din liste pe cei decedaţi şi pe aceia care au renunţat la cetăţenia română, să-i includă pe cei care au împlinit vârsta de 18 ani şi pe aceia care au dobândit cetăţenia română.

De asemenea, potrivit lui Băsescu, Guvernul trebuie să îi scoată din liste pe condamnaţii la închisoare cu drepturile electorale suspendate şi să îi reînscrie pe aceia care şi-au ispăşit condamnarea, dar şi să ia legătura cu spitalele de specialitate pentru a avea un număr al persoanelor cu stare mentală care nu le permite să voteze.

Traian Băsescu a avut un mesaj şi pentru primarii care intenţionează să măsluiască ci­fre­le privind numărul populaţiei. „Îi atenţionez, din grijă pentru ei, să nu intre într-un joc care ar pu­tea să îi ducă într-o celulă. Gu­ver­nul încearcă să îi pună pe pri­mari în situaţia de infractori, pen­tru că ei au comunicat listele e­lec­­torale anterioare", a avertizat Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite