Paznici jefuiţi în munţi şi închişi în seiful cu bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paznici jefuiţi în munţi şi închişi în seiful cu bani
Paznici jefuiţi în munţi şi închişi în seiful cu bani

Şase bărbaţi îmbrăcaţi în poliţişti au oprit o maşină de transport valori, i-au închis pe cei trei agenţi în seif, le-au luat armele şi s-au făcut nevăzuţi cu 280.000 de lei. Trei dintre maşinile folosite de atacatorii mascaţi au fost declarate furate. Poliţiştii nu au niciun suspect.

UPDATE 1:

O a patra maşină a fost găsită în această dimineaţă în zona în care ieri a avut loc jaful, în Pasul Gutâi. Maşina este înmatriculată în judeţul Cluj, în oraşul Dej şi a fost declarată furată în urmă cu câteva zile. Poliţiştii încearcă să afle dacă există vreo legătură între această maşină şi jaful de ieri.

UPDATE:

Un elicopter al MAI survolează, din nou, zonele împădurite din zona în care a avut loc, ieri, jaful asupra maşinii blindate ce transporta valori. Cei şase atacatori sunt în continuare căutaţi de către poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră, iar filtrele de poliţişti sunt în continuare în toată zona cercetată. Şeful IPJ, Ioan Isac, a declarat că nu este exclus ca atacatorii să fi fost români de etnie ucraineană. De asemenea, el a spus că este puţin probabil ca aceştia să fi părăsit România.

În jurul orei 6.00, ieri-dimineaţă, cei trei agenţi au plecat din Baia Mare spre Sighetu Marmaţiei transportând 280.000 de lei. La aproximativ 25 de kilometri de Baia Mare, în jurul orei 6.30, maşina blindată a fost oprită.

Potrivit reprezentanţilor firmei G4S, jaful a fost organizat ca la carte, de infractori profesionişti. Astfel, potrivit mărturiilor celor trei angajaţi ai societăţii, Drumul Naţional 18 era blocat pe ambele sensuri de mers de două autoturisme, care păreau a fi fost implicate într-un accident rutier.

Abandonaţi pe un drum forestier

Unul dintre cei şase atacatori, deghizat în poliţist, a făcut semn agenţilor să tragă pe dreapta. „Pe dreapta sensului de deplasare era oprită o maşină de teren care era inscripţionată cu însemnele Poliţiei, lângă care stăteau şase persoane având însemnele Poliţiei române şi fiind mascaţi. Una dintre persoane s-a apropiat de blindată şi a cerut documentele maşinii şi ale şoferului. Conform procedurii, agentul de transport valori, însoţitorul, a coborât pentru a prezenta actele, dar nu a mai reuşit să facă acest lucru întrucât, sub ameninţarea unui pistol mitralieră, întreg echipajul a fost forţat să predea controlul blindatei, să predea armamentul, să deschidă tezaurul blindatei şi sã predea valorile“, a declarat Alice Tirşea, director general al G4S.

Cei şase atacatori au luat patru saci în care se găseau 280.000 de lei. Suma de 40.000 de lei a fost recuperată ulterior dintr-o maşină găsită abandonată în pădure.

După ce au luat banii, cei trei angajaţi ai firmei au fost încuiaţi în maşină, iar unul dintre atacatori a ascuns maşina pe un drum forestier, la circa 200 de metri de drumul naţional, alături de alte două maşini.

„La locul faptei au fost descoperite două autoturisme Fiat, precum şi un Mitsubishi Pajero, care au fost declarate furate la o dată anterioară. Suspecţii au fugit cel mai probabil cu o a patra maşină”, a declarat şeful Poliţiei din Maramureş (IPJ) Ioan Isac.

Nereguli la transport

Surse din poliţie arată că maşina ce transporta valori nu avea antemergător, deşi protocolul acestui tip de transport arată că era necesar. De asemenea, firma care asigură transportul de valori trebuie să aibă personal calificat, specializat pe transportul de valori, iar persoanele din maşină trebuie să fie autorizate pentru port-armă. Pe lângă acestea, în planul de transport trebuie să figureze trei trasee: două de rezervă şi unul pe care se merge tot timpul, după cum arată, administratorul unei firmei de securitate.

Mai mult, poliţia trebuie să fie informată despre traseul pe care îl urmează aceste transporturi, iar şoferul nu trebuie să coboare din maşină în niciun caz. Dacă există suspiciuni, el trebuie să anunţe imediat poliţia pentru a confirma controlul în trafic. Cei trei agenţi nu au făcut acest lucru. Reprezentanţii G4S susţin că a fost declanşată o anchetă internă în acest caz şi că cei trei ar putea fi acuzaţi de neglijenţă în serviciu.

Au uitat de telefoane

Atacatorii au luat armele agenţilor care însoţeau transportul de bani, dar nu şi telefoanele mobile. Astfel, unul dintre angajaţii G4S a anunţat jaful la serviciul de urgenţă 112, la ora 7.40.

Jafuri de criză

  • 15 septembrie, Ialomiţa - Un bărbat înarmat cu o puşcă de vânătoare a furat 200 de lei dintr-un magazine din comuna Gheorghe Lazăr. El a fost prins de un grup de localnici, care l-au urmărit pe atacator.
  • 14 septembrie, Călăraşi – Patru persoane înarmate au furat opt kilograme de bijuterii dintr-un magazin. Patronul, înarmat la rândul său, a tras asupra atacatorilor, rănindu-l pe unul dintre aceştia.  
  • 19 august, Constanţa – Hoţi înarmaţi au furat de la o casă de schimb valutar 40.000 de lei.
  • 28 iulie, Constanţa – 11.000 de lei şi bijuterii au fost furate de la un amanet.

Banii furaţi erau pentru pensii

O parte din banii care se găseau în maşina de valori jefuită ieri-dimineaţă urmau să ajungă în 40 de subunităţi poştale din judeţ. Compania a dat asigurări că banii vor ajunge la pensionari cu cel mult o zi întârziere.

„Încearcăm să înlăturăm efectele negative pe care le-ar putea avea asupra activităţii poştale incidentul din judeţul Maramureş, în care a fost implicată o maşină a firmei de transport valori G4S”, au precizat ieri reprezentanţii Poştei Române. 

Ieri însă, mai mulţi pensionari, şomeri şi alţi beneficiari ai unor plăţi sociale s-au întors de la oficiile poştale fără bani. „Am fost la poştă după pensie, dar mi-au spus să vin mâine că nu au ajuns încă banii. Eu am o pensie de urmaş şi de abia mă ajung cu banii”, a declarat Magdalena Danciu (72 de ani), din Sighet.

„Nu ştim nimic, la poştă am fost informaţi că nu se ştie dacă o să fie bani sau nu pentru şomaj. Deocamdată aşteptăm”, a spus Ileana Leordean, şomeră. O altă parte din bani ar fi trebuit folosită la alimentarea bancomatelor din Sighetu Marmaţiei. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite