Pavilionul Imperial din Herculane a ajuns o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavilionul Imperial din Herculane a ajuns o ruină
Pavilionul Imperial din Herculane a ajuns o ruină

Cea mai impunătoare clădire din staţiune este la un pas de prăbuşire

Trecut de mulţi ani în patrimoniul naţional, Centrul Imperial sau Pavilionul Imperial, cum este cunoscut de localnici şi de turişti, arată astăzi ca o ghenă de gunoi. În interiorul imobilului de o inestimabilă valoare de patrimoniu sunt aruncate gunoaie menajere, moloz şi materiale de construcţie. Cerşetorii, câinii vagabonzi şi şobolanii şi-au găsit aici adăpost. Şi asta în condiţiile în care clădirea a fost în urmă cu sute de ani un loc privilegiat, de refugiu şi reculegere, atât pentru capete încoronate ale Europei, precum familia imperială habsburgică, împărăteasa Elisabeta, cunoscută drept Sissi, conducătorii Regatului României, Carol I şi Elisabeta, regele Serbiei, Alexandru I, cât şi pentru personalităţi ca Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Coşbuc, Lucian Blaga etc.
Situată la o distanţă de doar câţiva metri de impunătorul Hotel Cerna, clădirea pavilionului imperial a devenit astăzi un adevărat pericol public.

Pericol pentru trecători


Sunt foarte puţini trecători care se încumetă să treacă pe lângă clădire, iar cei care totuşi o fac riscă să se trezească cu bucăţi de zid în cap. „Cum să merg domnule pe acest trotuar? Ce sunt nebun? Păi nu vedeţi în ce stare se află? Am venit să mă relaxez, nu să intru în spital sau chiar să mor”, susţine Ioan Gliga, un turist venit în staţiune tocmai din Hunedoara.
Balcoanele stau să cadă, giurgiuvelele de la ferestre sau uşile care mai sunt, la fel. Cărămizile pot să cadă şi ele în orice moment, prin ziduri şi pereţi ridicându-se semeţi tot felul de copaci.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite