VIDEO Paula Daniela Şomâldoc, executorul care l-a înfuriat pe Tribun: „Curvă mi s-a mai spus până acum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Vadim Tudor a ştiut exact ora la care va fi evacuat PRM din sediu. Informaţia putea s-o obţină de la Poliţie, Jandarmerie şi Salvare, susţine executorul judecătoresc. Executorul judecătoresc Paula Daniela Şomâldoc a vorbit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, despre cum a reuşit să-l evacueze din sediul PRM pe Corneliu Vadim Tudor.

Deşi a trecut prin momente grele la evacuarea sediului Partidului România Mare, executorul judecătoresc Paula Daniela Şomâldoc (46 de ani) susţine că aceasta nu a fost cea mai dificilă acţiune la care a participat. Executorul a ţinut să precizeze că nu s-a simţit niciun moment în pericol, pentru că poliţiştii care o însoţeau şi-au făcut datoria. Paula Daniela Şomâldoc spune că nu pune la suflet jignirile care i-au fost aduse de Corneliu Vadim Tudor (61 de ani), dar recunoaşte că nimeni nu a mai tratat-o aşa. Isteria tribunului a culminat însă cu paharul de apă aruncat spre Daniela Şomâldoc, în faţa camerelor de luat vederi.

Citiţi şi:

Vadim Tudor a părăsit sediul PRM la miezul nopţii

„Adevărul": A fost finalizată evacuarea PRM din imobilul situat în strada Emile Zola?

Paula Şomâldoc
: Am închis, în sfârşit, dosarul de executare. Ultima operaţiune a fost inventarierea bunurilor, la care nu a participat nimeni de la PRM.

V-au pus ceva probleme...

Nu au vrut să se legitimeze nici în faţa poliţiştilor, ceea ce este o altă încălcare a legii. Chiar dacă te numeşti Corneliu Vadim Tudor, legea este aceeaşi pentru toţi. Până când am plecat de acolo, am inventariat parterul, subsolul şi etajul, mai puţin trei camere, care au fost eliberate de ei. 

Ce se întâmplă cu bunurile neridicate?

Legea spune că, dacă debitorul nu-şi ridică bunurile, acestea se inventariază şi se numeşte un custode. Asta până când va intra în
vigoare noul Cod, care spune că dacă debitorul nu-şi ridică bunurile, le poţi scoate în stradă, fără nicio obligaţie.

Scurgere de informaţii

Să revenim la executare. Aţi mizat pe vreo strategie atunci când aţi venit să evacuaţi PRM?

Am mizat pe faptul că nu mă voi întâlni cu preşedintele PRM, că nu va fi acolo de la prima oră. Chiar dacă ar fi venit apoi, nu mă mai interesa. Odată ce eram acolo, închideam uşa şi nu mai intra nimeni. Acesta a fost gândul meu.

Deci n-a fost o surpriză pentru reprezentanţii PRM.

Am fost foarte surprinsă când am văzut toată lumea de acolo, pentru că nu am spus ora la care venim. A fost un mare semn de întrebare pentru mine. Era clar că ne aşteptau, totul era organizat.

Atunci cum vă explicaţi?

Cu siguranţă a fost o scurgere de informaţii. Ora descinderii o mai ştiau Poliţia, Jandarmeria şi Salvarea. De undeva de aici cineva l-a informat pe Corneliu Vadim Tudor.

Cât de dificilă a fost evacuarea PRM din sediu?

Am avut cazuri mult mai grele decât acesta. Noutatea în acest caz a constat în "generozitatea" jignirilor care mi-au fost aduse.

Apropo de jigniri. Vi s-a întâmplat să fiţi insultată mai rău decât a făcut-o Corneliu Vadim Tudor?

Nu, tocmai asta a fost ineditul. 

Aţi anticipat reacţia virulentă a liderului PRM?

Mă aşteptam la aşa ceva. Înainte cu o lună, un alt coleg a încercat să pună în aplicare hotărârea de evacuare a PRM din imobilul situat în strada Emile Zola şi nu a reuşit. Am văzut reacţia lui Vadim Tudor şi mă gândeam că mi se va întâmpla şi mie.

„Curvă mi s-a mai spus până acum"

V-a afectat modul în care aţi fost primită la PRM?

Am avut atâtea experienţe în care am fost insultată încât nu mai îmi fac probleme. Reuşesc să mă detaşez complet. Mă concentrez numai pe munca mea, pentru că doar pentru ea răspund, şi nu pentru ce fac sau spun alţii. În astfel de situaţii îmi impun să nu aud insultele. La un moment dat, chiar m-au amuzat invectivele folosite de Vadim Tudor. Curvă, mi s-a mai spus până acum. Te bag şi te scot..., la fel, deci nu este nicio problemă. Noutatea a fost doar agresivitatea extremă a limbajului. Un vocabular de expresii foarte bogat...

V-a fost teamă?

Niciun moment. Poliţiştii au făcut în aşa fel încât situaţia să nu devină cu adevărat periculoasă. Dacă poliţiştii sunt lângă mine, nu mi-e frică. Eu am avut întotdeauna încredere în poliţişti, pentru că nu m-au dezamăgit niciodată, cel puţin pe mine.

Vă pregătiţi acţiunile într-un fel anume?

Fiecare modalitate de executare este prevăzută de lege. Fiecare situaţie se tratează însă în mod diferit. Sunt tot felul de strategii. În cazul evacuării unui imobil, ieşi afară ca să-i atragi după tine, în felul ăsta se eliberează imobilul, apoi dai dispoziţie să se închidă uşile. Asta am încercat şi în cazul PRM, reuşind într-o oarecare măsură. Vadim Tudor a fost mai întâi la parter, apoi s-a mutat sus, unde s-a baricadat. Mai ieşea din când în când în balcon.

„Vreau să i se ridice imunitatea"

Aţi făcut deja plângere penală împotriva preşedintelui PRM.

Da, dar nu am făcut-o pentru mine. Am făcut-o pentru ce ar putea decurge de aici. Indiferent cum m-a insultat, eu pot şterge cu buretele. Nu este nimic personal. Dar mă doare că Vadim Tudor este reprezentant al acestei ţări, în calitate de europarlamentar. Am făcut plângere doar cu speranţa că i se va ridica mandatul de reprezentare şi imunitatea. Nu mă interesează sancţiunea.

Veţi iniţia o acţiune şi pe parte civilă?

Nu vreau nimic de la el. Chiar mi s-a sugerat să mă constitui parte civilă. Nu vreau bani. Singurii bani încasaţi sunt onorariul prevăzut de lege, pe care l-am trecut şi în procesul-verbal.

Onorariul îl va suporta până la urmă tot debitorul, potrivit legii.

Asta doar dacă se solicită, dar creditorul nu a făcut cerere.

Jignirile aduse de Vadim Tudor

Evacuarea PRM din imobilul situat în strada Emile Zola a fost demarată la 4 ianuarie şi a fost finalizată a doua zi. În afară de paharul cu apă aruncat în ochii executorului judecătoresc, Corneliu Vadim Tudor a avut un repertoriu bogat în ceea ce priveşte injuriile aduse Danielei Şomâldoc:
- „Pitica dracului"
- „Pitică nenorocită"
- „Fă, proasto!"
- „Escroaco"
- „Îţi mut dinţii la ceafă"
- „Căţea turbată"
- „Vită încălţată"
- „Te arunc în canal, hoaţo!"
- „Femeia asta cu nume de şobolan de câmp"
- „Handicapata"
- „Marş în mă-ta de curvă!"

Meserie periculoasă

De când practicaţi profesia de executor judecătoresc?

Din 2007, prin examen, apoi am fost numită de ministrul Justiţiei. Mai este o cale de a deveni executor, se face o stagiatură pe lângă un executor, apoi se dă examen. Eu însă am intrat direct.

Este o meserie periculoasă?

Mai mult grea decât periculoasă. Pericolul există, mai ales în ceea ce priveşte activitatea de evacuare. În ansamblul atribuţiunilor noastre ca executori nu avem doar evacuări. Dar cele mai dificile şi periculoase sunt evacuările, mai ales când este vorba de evacuare de domiciliu. În acelaşi timp sunt şi dureroase. La nicio evacuare, debitorii nu pleacă în linişte, spunând «Hai, ia casa!».

Este greu numai în cazul evacuărilor?

Şi în alte situaţii avem destule probleme. Dacă merg la cineva să recuperez bani şi refuză să plătească, atunci trebuie să trec la urmărirea bunurilor debitorului, adică la vânzare. Mi s-a întâmplat să sară la bătaie. Am avut situaţii în care poliţiştii au fost nevoiţi să imobilizeze persoanele respective.

„Mama mi-a zis să mă las de meseria asta"

image

Daniela Şomâldoc crede că are o meserie grea, nu una periculoasă Foto: Mircea Păun

Ce spun apropiaţii despre profesia pe care v-aţi ales-o?

Până la această executare am ascuns părinţilor mei ce înseamnă cu adevărat această activitate. Le-am spus doar o parte, ca să nu se îngrijoreze. Mama a văzut la televizor ce s-a întâmplat la PRM şi s-a înspăimântat. M-a sunat pe telefonul mobil, a plâns, dar i-am explicat că nu este niciun pericol şi s-a liniştit. Mi-a zis să mă las de meseria asta.

V-aţi lovit de lipsa de experienţă pe teren atunci când aţi început să profesaţi?

Foarte mult. Ca orice început a fost foarte greu. Aveam în spate o practică de avocatură. Am făcut Dreptul, apoi master în Drept. Veneam din domeniul juridic, ştiam legislaţia. Dar practica pe teren este cu totul altceva.

Cu ce alte cazuri mai dificile v-aţi confruntat?

Sunt foarte multe. La evacuarea unei familii dintr-un imobil, părinţi şi doi copii. Unul dintre părinţi, femeia, s-a urcat pe casă, avea cu ea o sticlă de benzină, iar bărbatul stătea jos. A trebuit să chem Salvarea, jandarmii, pompierii. Dacă încercam să intru în casă, femeia de pe acoperiş, care se stropise cu benzină, ameninţa că-şi dă foc şi chiar aprindea băţul de chibrit. A fost o situaţie disperată.

Unii chiar sunt disperaţi că rămân fără case. Ce simţiţi atunci? 

Păreri de rău, dar asta nu mă împiedică să aplic legea. Dacă sunt la serviciu, atunci îmi fac meseria. Dacă sunt acasă sau dacă este duminică, atunci poate mă găsiţi la biserică. Ajut oamenii săraci, le gătesc şi le duc mâncare. Dar sunt şi lucruri tabu, cum este serviciul. Legea este lege şi cu asta nu mă joc. În paralel, am făcut şi demersuri pentru unii din cei pe care i-am evacuat. În situaţii deosebite - bolnavi, copii, am făcut cereri la primării în numele lor, pentru spaţiu de locuit.

S-a întâmplat vreodată să nu puteţi să puneţi în aplicare o hotărâre?

Întotdeauna am mers până la capăt. Singurul lucru care m-a determinat să constat impedimente la executare au fost motive juridice temeinice, în niciun caz atitudinea sau manifestarea debitorilor. Cu întârziere, cu mai multă prudenţă, dar nu am cedat niciodată.

Se câştigă bine în această profesie?

Depinde de numărul de dosare şi de felul lor. Cel mai bine se câştigă în cazul recuperării de creanţe. Într-un astfel de caz, executorul poate cere o cotă de 5, 6, 7, 8, până la 10% din sumă, dacă aceasta nu depăşeşte 50.000 de lei. Procentul scade pe măsură ce suma care trebuie recuperată este mai mare. Ce trece peste 100.000 de lei, procentul este de 1%. Altfel stau lucrurile în cazul unei evacuări, unde nu se poate percepe un onorariu mai mare de 2.200 de lei.

Executorii au tarife fixe, asemenea notarilor?

Tarifele sunt prevăzute de lege. Sunt diferite pentru fiecare acţiune în parte: evacuare, punere în posesie, poprire, vânzare imobil etc.

Câştigaţi suficient pentru o viaţă decentă? 

Criza se resimte şi în acest domeniu. Am o maşină în leasing, pe care am luat-o în 2007, cu care fac teren. În rest nu am reuşit să-mi iau nimic. Am un apartament cu două camere, luat în 1992, cu credit de la BCR. Nu am cont în bancă, nu am terenuri sau alte case, în schimb nu am datorii.

Vadim, cu mâna în ghips

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor s-a plâns apropiaţilor că după scandalul de marţi de la evacuare are dureri puternice la cotul stâng. Ieri, Tribunul s-a prezentat la Spitalul Militar Central din Capitală, unde i s-a făcut o radiografie. Medicii i-au pus braţul în ghips şi i-au recomandat o pauză de o lună, la domiciliu. Corneliu Vadim Tudor spune că s-ar fi accidentat după ce s-a agăţat cu mâna de cascheta unui poliţist. Asupra liderului PRM, au început investigaţii preliminare pentru acuzaţiile de ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite