EXCLUSIV: Paula Iacob: „Spiru Haret funcţionează în legalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EXCLUSIV: Paula Iacob: „Spiru Haret funcţionează în legalitate“
EXCLUSIV: Paula Iacob: „Spiru Haret funcţionează în legalitate“

Dacă unele universităţi au specializări la învăţământ la distanţă (ID) neevaluate şi neacreditate, altele nu au nici măcar autorizare provizorie de funcţionare. Ministerul Educaţiei vrea să lichideze centrele la ID ale Universităţii particulare „Spiru Haret“, deşi în Legea Învăţământului nu se precizează că specializările trebuie autorizate pe forme de învăţământ.

Mai citiţi şi:

Licenţiaţi ai „Spiru Haret“ se plâng de discriminare

Şi universităţile de stat au specializări neacreditate

Lista universităţilor de stat cu programe de studii neacreditate

Lista studiilor autorizate nu ajunge la viitorii studenţi

Sute de specializări la ID de la universităţi de stat şi particulare funcţionează în ilegalitate, porivit unui raport al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Potrivit ARACIS, Universitatea particulară „Spiru Haret“ nu are programele de studii la ID autorizate.

Ministrul vrea să lichideze centrele ID ale „Spiru“
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat sâmbătă, la prezentarea raportului realizat de comisia trimisă de minister la Universitatea „Spiru Haret“, că instituţia nu mai are voie să organizeze învăţământ la distanţă şi că actualele programe de studii la aceasta formă de învăţământ vor fi lichidate.

Astfel, studenţii universităţii particulare la specializări neautorizate vor fi nevoiţi să se transfere la specializări autorizate şi să susţină acolo examenul de licenţă, potrivit deciziei ministrului. „Este absurd ce se întâmplă! Nu se poate să fiu nevoită să merg să studiez în altă parte. Până acum ce au făcut cei de la minister, au dormit? Nu trebuia să le permită să înfiinţeze acele programe. Nu e corect să suferim noi, studenţii!“, s-a plâns Constantina, una dintre studentele la ID ale Universităţii „Spiru Haret“ din Piteşti.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii „Spiru Haret“, toate cele 15 puncte din raportul prezentat de ministrul Educaţiei sâmbătă au fost deja atacate în instanţă. Ei susţin astfel că se încalcă art. 60 (1) din Legea Învăţământului nr. 84/1995, republicată, unde se precizează că „formele de învăţământ seral, cu frecvenţă redusă şi la distanţă pot fi organizate de instituţiile de învăţământ superior care au cursuri de zi“.

De asemenea, în articolul 60 (3) din aceeaşi lege se menţionează că „diplomele eliberate de instituţiile de învăţământ superior, în condiţiile legii, pentru aceeaşi specializare sunt echivalente, indiferent de forma de învăţământ absolvită“. „Spiru” mai suţine că Hotărârile de Guvern nr. 1011/2001 şi nr. 749/2009 încalcă Legea Învăţământului, întrucât acestea stipulează că specializările trebuie acreditate şi pe formele de învăţământ, zi, învăţământ la distanţă, respectiv frecvenţă redusă. Astfel în articolul 7 al Hotărârii de Guvern 749/2009 se menţionează că universităţile „pot emite si elibera diplome de licenţă, numai la specializările/programele de studii universitare de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, separat, pentru fiecare formă de învăţamant (zi, frecvenţă redusă, învăţămant la distanţă)“.

Avocatul Paula Iacob a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“ că în această situaţie hotărârea de guvern intră în contradicţie cu o lege organică, Legea Învăţământului. „Potrivit ierarhiei actelor normative, legea organică este deasupra unei hotărâri de guvern. Cele două acte normative ar putea ajunge la Curtea Constituţională. Din acest punct de vedere Universitatea «Spiru Haret» funcţionează în legalitate“, a explicat Iacob. Şi avocatul Oana Mădălina Leonte susţine că o lege organică, aşa cum este Legea Învăţământului, nu poate fi modificată de o hotărâre de guvern.

Absolvenţii de Drept repetă licenţa
În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii universităţii, ministrul nu s-a pronunţat dacă vor da încă o dată examenul de licenţă. Studenţii care au absolvit însă specializarea Drept cu o durată de trei ani la „Spiru Haret“ îşi vor completa numărul de credite şi vor relua examenul de licenţă la o altă instituţie de învăţămât acreditată, potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite