Paul Valută a slăbit 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranianul craiovean Jahani Farid (45 de ani), zis Paul Valută, este în comă după ce, în greva foamei fiind, a slăbit 60 de kilograme. Acum se află la reanimare, cu şanse infime de supravieţuire. Vestea că temutul cămătar Paul Valută este în pragul morţii îi bucură pe mulţi craioveni care au debite la acesta. Iranianul a fost arestat pentru fraudarea BRD cu 2,2 milioane de euro.

Fostul patron al FC Caracal, Paul Valută, se zbate de mai bine de două zile între viaţă şi moarte la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara.

Deşi a intrat în comă, Farid, zis Paul Valută, este păzit straşnic de o echipă de gardieni de la Penitenciarul Timişoara.

Aniversare la Reanimare

Ieri a împlinit 45 de ani, iar ziua de naştere şi-a petrecut-o la Reanimare. Gardienii s-au postat în salonul de la Reanimare, unde Farid este îngrijit de medicii. Aceştia nu îi dau şanse de supravieţuire. „Starea sa este foarte gravă.

Este intubat şi respiră artificial. Are mai multe afecţiuni respiratorii şi are mari probleme cu ficatul. Are probleme de nutriţie severă, anemie şi icter”, spune medicul Dorel Săndesc, şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara.

Jahani Farid a fost transportat, duminică, de la un penitenciar din Bucureşti la Timişoara, unde avea, luni, un termen în procesul de la Tribunalul Timiş. Starea lui s-a agravat pe drum, iar într-o primă fază i s-au acordat îngrijiri medicale la un spital din Haţeg.

Ulterior a fost transportat la Spitalul Judeţean, intrând în comă. Bărbatul avea aproape 100 de kilograme în februarie, când a fost arestat de către magistraţii Curţii de Apel Timişoara.

Şanse minime de supravieţuire

Medicii spun că acum are aproximativ 35-40 de kilograme, iar toate problemele de sănătate sunt provocate de o nutriţie precară. În iulie, bărbatul a mai fost în comă, la aproape două săptămâni după ce a intrat în greva foamei. După cinci zile şi-a revenit.

Bărbatul a intrat în greva foamei la scurt timp după ce a fost arestat, fiind ultima persoană reţinută în dosarul fraudei de peste 2 milioane de euro de la BRD Craiova. Deşi procurorii susţin că el a fost creierul afacerii, Paul Valută a intrat în greva foamei pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

Un cămătar care a „forţat” o bancă

Paul Valută a făcut obiectul mai multor anchete penale rămase nefinalizate. Coma profundă în care se află iranianul, ca şi arestarea sa, a produs un adevărat şoc în cercurile apropiate acestuia.

Amicii şi partenerii de afaceri ai faimosului cămătar se întreabă şi acum ce a căutat el în morişca jafului de la BRD. Tot în rol de cămătar apare şi în povestea loviturii bancare.

Paul Valută ar fi forţat jaful presându-i pe un amic şi pe iubita acestuia de la BRD, Roxana Biţu, să acţioneze. În fapt, scopul lui Paul Valută era să-şi recupereze un milion de euro, debit cu dobânzi aferente, de la unul dintre pionii cu cont deschis ai reţelei, turcul Osman Tunc. „S-a lăcomit!”, spun afaceriştii din anturajul lui Valută.

De implicarea lui Paul Valută nu se auzise o vorbă, de nicăieri. Până în ziua în care procurorii l-au ridicat de acasă, iranianul îşi văzuse liniştit de viaţa de zi cu zi, dar mai ales de noapte cu noapte.

Gata de zbor peste ocean

Imediat după reţinerea sa, el a spus că nu este implicat în niciun fel în dosarul fraudării BRD. Procurorii DIICOT Timiş cred însă că el a gândit şi a organizat întreaga afacere. Investigatorii verifică şi alte piste, inclusiv aceea a finanţării de către iranian a grupării islamiste Hamas.

Valută ar fi intenţionat să plece în Panama, după ce şi-ar fi văzut milionul în valiză. Informaţia a fost obţinută după ce anchetatorii, cu sprijinul SRI, au supravegheat convorbirile telefonice ale lui Paul Valută cu amicul său din Timişoara, complice la fraudă, interlopul Doru Meosu. Dosarul BRD Craiova, în care a fost cercetat Paul Valută, iar acum e judecat, este unul dintre cele mai importante instrumentate de procurorii DIICOT Timiş.

În acest dosar, şapte persoane sunt acuzate de aderare la un grup de crimă organizată, infracţiuni în domeniul informaticii şi spălare de bani. Aceştia sunt Jahani Farid, Roxana Biţu - casieră la BRD Craiova, Doru Meosu, Paul Mânzu, Osman Tunc şi Eugen Florescu. Prejudiciul creat băncii se ridică la 2,2 milioane de euro.

A făcut din cămătărie o instituţie

Paul Valută a ajuns la Craiova ca student în anii ’80. Iranianul se ocupa înainte de Revoluţie cu traficul de blugi şi de ţigări. Acest business i-a adus  suficienţi bani, astfel că la începutul anilor ’90 şi-a deschis în centrul Băniei o casă de schimb valutar. A prosperat în anii ’90 graţie sistemului de creditare practicat - „dobândă la dobândă”.

Pentru o vreme, Paul Valută a investit şi în fotbal, fiind patronul echipei FC Caracal. Cei mai valoroşi jucători ai echipei patronate de Paul Valută au fost vânduţi contra sumei de un milion de dolari  lui Adrian Mititelu.

Iranianul este însurat cu o româncă, Petruţa, băgată la înaintare de Paul Valută în mai toate afacerile. Înainte de a fi arestat, Paul Valută îşi deschisese un restaurant de lux în centrul Craiovei - “Casa Zamfirescu”. Marius Pîrlea 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite