Patru familii aşteaptă zadarnic ajutor pentru refacerea caselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele lor au fost afectate de alunecări de teren, dar autorităţile nu fac nimic

Printre cei care aşteaptă şi astăzi ajutor pentru a-şi reface locuinţele se află şi familia Tudosie din satul Sălătruc. Oamenii povestesc cum coşmarul  a început în 2006, când pământul din jurul casei a luat-o la vale, iar alunecarea de teren a afectat grav structura de rezistenţă a locuinţei. În pereţi, au apărut crăpături prin care şi-au făcut loc chiar şi şerpii.  „Uitaţi-vă şi dumneavoastră ce crăpătură mare e în casă. Alunecările au început de trei ani încoace. Pârâie întruna. Anul trecut am găsit în casă un şarpe. Mi-e frică să mai stau, dar n-am unde să mă duc. Copiii, de frică, dorm în altă parte. Stau cu chirie într-un alt sat“, ne spune Petria Tudosie (69 de ani). Înspăimântată că locuinţa li se va prăbuşi, familia Tudosie a cerut sprijin.

Primăria Greci aruncă pisica la judeţ

O comisie a Primăriei Greci a constatat, în aprilie 2006, faptul că „în partea de est, peretele şi fundaţia la cele două camere prezintă crăpături vizibile. De asemenea, se observă în partea de est, alunecări de teren care tind să afecteze şi gospodăria numitului Tudosie Alexandru“. De atunci, oamenii continuă să stea cu pericolul deasupra capului, convinşi fiind că funcţionarii primăriei au ceva cu ei.  „Nu este posibil ca la nicio adresă pe care am trimis-o să nu primim niciun răspuns. În orice moment, casa se poate prăbuşi“, ne spune Tudor Nedelcea, fratele bătrânei Petria Tudosie. 

La Primăria Greci, de care aparţine Sălătrucul, nu l-am găsit pe edilul-şef, dar am primit informaţii de la secretară. „Din punct de vedere al autorităţii locale, cererile cetăţenilor sunt rezolvate. S-au întocmit situaţiile în teren şi au fost trimise la judeţ. Sunt într-adevăr trei ani, dar aşteptăm fonduri. Patru cazuri mai avem. La noi, este o situaţie mai dificilă cu alunecările de teren“, a declarat Bora Nela, secretar al Primăriei Greci.

CJ clarifică situaţia

Autorităţile de la judeţ au însă o cu totul altă părere. “Gradul de afectare al imobilului este cuprins între zero şi 50%, situaţie în care competenţa de rezolvare revine Consiliului Local Greci. Familia respectivă trebuia să fie despăgubită de către autorităţile locale“, a precizat Traian Necşa, inspector de specialitate din cadrul CJ Mehedinţi. Disperaţi, membrii familiei Tudosie mai speră ca autorităţile, fie ele locale sau judeţene să se trezească şi să îi bage în seamă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite