Patru băcăuani au cucerit Vârful Aconcagua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu cele mai dificile trasee, Aconcagua a făcut, de-a lungul timpului, victime în rândul alpiniştilor, din cauza altitudinii şi avalanşelor.Aflat pe teritoriul Argentinei, foarte aproape de

cu cele mai dificile trasee, Aconcagua a făcut, de-a lungul timpului, victime în rândul alpiniştilor, din cauza altitudinii şi avalanşelor.
Aflat pe teritoriul Argentinei, foarte aproape de graniţa cu Chile, Aconcagua, la cei aproape 7.000 de metri altitudine, reprezintă o ţintă importantă pentru orice alpinist, iar pentru cei de la Alpin Club Bacău, escaladarea sa reprezenta de mai mulţi ani un obiectiv important.
Alpiniştii au fost sprijiniţi material de Consiliul Judeţean, care a organizat o întâlnire cu preşedintele instituţiei. Întâlnirea a fost un prilej de rememorare a aventurilor trăite în timpul expediţiei.
O viroză rebelă, cât pe-aci să compromită expediţia
Preşedintele consiliului, Dragoş Benea, dar şi ziariştii au putut afla că expediţia ar fi putut eşua din cauza unei viroze puternice căpătate de doi dintre membrii echipei, chiar înainte de ultimul asalt pentru escaladarea muntelui. Până la urmă, problema de sănătate s-a soldat doar cu o întârziere. În plus, Cătălina Albu, slăbită în urma unei afecţiuni, a fost nevoită să renunţe la ascensiune, după ce parcursese aproape întreaga distanţă până la vârf. "În această expediţie, trei din patru am ajuns în vârf. În data de 9 ianuarie am plecat din Bacău spre Argentina. Am avut parte de o vreme frumoasă acolo, propice pentru expediţie. Din păcate, încă din Buenos Aires am avut o viroză. Acelaşi lucru l-a păţit şi Cătălina Albu. Având organismul slăbit, a decis, chiar înainte de a atinge vârful, să renunţe", a precizat alpinistul Cristian Nanu. Alpiniştii băcăuani şi-au procurat permisele de ascensiune din oraşul argentinian Mendoza, unde au zăbovit câteva zile. În acest timp, ei şi-au achiziţionat provizii şi au închiriat doi catâri, după care au început traseul până la tabăra de bază, aflată la circa 4.000 de metri altitudine. "În rezervaţie am stat 20 de zile. Chiar dacă muntele Aconcagua nu prezintă elemente tehnice deosebite, altitudinea foarte mare poate produce embolii pulmonare sau cerebrale, existând chiar riscul decesului. De aceea, esenţială este aclimatizarea.
Două mii de metri, parcurşi în trei zile
Ascensiunea se face treptat, în funcţie de rezistenţa organismului. În mod normal, de la altitudinea de patru mii, până în vârf, la 6.962, se fac trei zile. Dar pentru a fi eliminate anumite riscuri, distanţa este parcursă în 6-7 zile", a spus Leonard Alexa. Odată desprinşi de tabăra de bază, băcăuanii au înaintat cu aproximativ 500 de metri în altitudine zilnic. Când au ajuns în vârf, la aproape 7.000 de metri altitudine, cei trei băcăuani au pus un steag al Consiliului Judeţean Bacău, instituţia care a sponsorizat expediţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite