Patronii sunt din ce în ce mai pesimişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industriaşii, constructorii şi prestatorii de servicii prevăd pentru această vară creşteri de preţuri şi reduceri de personal. Activităţile economice din perioada imediat următoare vor stagna în comerţ şi vor scădea în celelalte ramuri ale economiei, preconizează directorii companiilor.

Mai citeşte şi:
adevarul.es Românii din Spania scot bani frumoşi din orele suplimentare


Rezultatele sondajului lunar, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), evidenţiază un pesimism general care se manifestă în rândurile managerilor de companii referitor la evoluţia economiei în lunile de vară ale acestui an.

Prestatorii de servicii şi industriaşii preconizează o scădere a activităţilor economice, în timp ce comercianţii cred că afacerile lor vor stagna (cel puţin) până în toamnă.

Şomaj în toate domeniile

Referitor la numărul de salariaţi, managerii chestionaţi de INS preconizează reduceri în industrie, construcţii, comerţ şi servicii. De regulă, pentru constructori această perioadă este cea mai activă din an, date fiind condiţiile de climă, dar managerii companiilor cu acest profil afişează un pesimism total. În ceea ce-i priveşte pe industriaşi, ei argumentează că şomajul este provocat de lipsa comenzilor.

Printre ramurile ce vor fi mai puternic afectate de şomaj se regăsesc, potrivit managerilor, metalurgia, sectorul chimic, fabricarea de mobilă şi producţia de maşini, utilaje şi echipamente.Şi comercianţii, ca şi prestatorii de servicii preconizează scăderea numărului de salariaţi, ceea ce înseamnă că în această vară vom avea concedieri în toate aceste domenii sau, în cel mai bun caz, nu se vor face angajări.

De altfel, din „tabloul“ creionat de opiniile managerilor reiese că, practic, nimeni nu va mai face angajări, în primul trimestru, în domeniile analizate.

Reamintim că în toate sondajele întreprinse de INS în 2009, managerii companiilor s-au arătat din ce în ce mai pesimişti, anunţând concedieri şi înrăutăţiri ale situaţiei economice din domeniile lor, dar şi – mai rar – scăderi de preţuri.

Preţurile materialelor se stabilizează

Industriaşii preconizează, pentru lunile de vară, o stabilizare a preţurilor produselor pe care ei le fabrică; la fel, şi constructorii întrevăd că tarifele pentru lucrările lor nu vor mai urca. În schimb, comercianţii anunţă noi scumpiri ale produselor pe care ei le vând cu amănuntul, iar prestatorii de servicii prognozează creşteri ale tarifelor.

Clienţii noi, tot mai puţini

Managerii chestionaţi de INS, în special cei din construcţii, anticipează că, în perioada iunie-august, vor înregistra o scădere moderată a volumului producţiei.

Asta pentru că şi stocul de contracte şi comenzi noi va fi mai mic. În schimb, comercianţii întrevăd o tendinţă de stabilitate a volumului comenzilor pe care le vor adresa furnizorilor de mărfuri. Sondajul INS este realizat, lunar, pe un eşantion format din 8.087 de agenţi economici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite