Paşte cu turiştii puşi la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oaspeţii şi gazdele vor frământa împreună aluatul pentru Pască
Oaspeţii şi gazdele vor frământa împreună aluatul pentru Pască

Focuri de tabără, plimbări cu căruţa şi o masă preparată cu ajutorul oaspeţilor sunt activităţi pregătite de gazdele din toată ţara. Fie că au ales Bucovina, Maramureşul, zona Bran-Moeciu sau chiar litoralul Mării Negre, turiştii vor avea parte de Sărbători pe cinste, cu mâncare bio şi distracţii tradiţionale.

Un grup de turişti austrieci a sosit, marţi, în Maramureş, pentru a-şi petrece aici Sărbătorile Pascale. Organizatorul excursiei este Denes Kovacs, un timişorean care trăieşte de 15 ani în Austria şi care se declară îndrăgostit de oamenii şi de tradiţiile din Maramureş.

„E un colţ de rai. Mereu mă trage inima înapoi, în Maramureş. Aici sunt cei mai primitori şi deschişi oameni din câţi am văzut, iar tradiţiile populare sunt autentice şi păstrate din generaţie în generaţie", spune Denes.

El organizează anual excursii în România pentru prieteni din Austria. „Scopul meu este ca, prin aceste incursiuni în România, mai cu seamă în Maramureş, Banat şi Bucovina, să le arăt austriecilor frumuseţile cu care ne putem mândri dincolo de graniţe", susţine timişoreanul.
„pasca de probă"

Turiştii au ajuns la Fereşti, localitate aflată aproape de Sighetu Marmaţiei, marţi seară. Gazdele, oameni gospodari şi bucuroşi de oaspeţi,

şi-au întâmpinat musafirii cu masa-ntinsă şi cu tradiţionala pălincă de prune. Musafirii au programul stabilit pentru întreaga săptămână. „Îi vom duce la Cimitirul Vesel din Săpânţa, la Memorialul Durerii din Sighet, iar în Noaptea Învierii vom merge cu toţii la Bârsana, la mănăstire", plănuieşte Ileana Rednic. Femeia spune că, la fel ca în alţi ani, îi va implica pe musafiri în pregătirile mesei pascale.

Bucătăreasa Maria Rad a frământat aluatul pentru „pasca de probă", cum a denumit-o, împreună cu Denes Kovacs. „La austrieci e altfel de Paşte. Ei nu fac pască, vopsesc doar ouă şi aprind în curţi focuri de Paşti", spune Denes. „După Înviere mâncăm şuncă şi ouă cu cozonaci. Aici e altfel, mai interesant", recunoaşte Hildegard Schmidt, psihopedagog. În timp ce s-a copt pasca în cuptor, bărbaţii au trecut la treabă: au vopsit ouă.

Vacanţă rustică

Fetele preferă să hrănească animalele  Foto: Sebastian Tătaru

Fetele preferă să hrănească animalele

Cu petreceri tradiţionale sunt aşteptaţi şi cei care vin în zona Bran-Moeciu. Musafirii pot învăţa să taie lemne cu maiul sau să mulgă vaca. Iubitorii de animale pot petrece ore întregi în compania mieilor şi viţeilor. „Mi se pare extraordinar să am ocazia să hrănesc sau să îngrijesc animalele din curte. Mă simt ca într-o fermă în care nu am avut până acum nicioadată ocazia să pătrund. Este extraordinar pentru orice om crescut la oraş", a spus Andreea Bangală, una dintre tinerele care îşi va petrece vacanţa de Paşte la Bran.

Reţeta este una de succes, mai ales în cazul familiilor care nu au avut până acum şansa să experimenteze „viaţa la ţară". Mari amatori de o vacanţă rustică sunt şi copiii, care se pot juca în aer liber.

Mâncarea pregătită de gazde pentru Paşte este sută la sută ecologică. Delicatesele de pe mese vor fi gătite de gospodine după reţetele moştenite de la bătrânele familiei. „Toate produsele de pe masa de Paşte sunt din gospodăria proprie, produse ecologice. Nu cumpărăm nimic în afară de condimente", a spus Ion Cioacă, proprietarul Hanului Bran.

Plimbări cu mocăniţa prin Bucovina

Bucovina rămâne una dintre destinaţiile preferate atât de români, cât şi de străini. Pentru această perioadă, proprietarii pensiunilor din zonă au pregătit pachete care cuprind trei nopţi de cazare, masa festivă şi o petrecere câmpenească. După slujba de Înviere la o mănăstire precum Moldoviţa sau Voroneţ, turiştii vor avea parte de o masă tradiţională.

Bărbaţii aleg să se recreeze la spart de lemne  Foto: S. Tătaru

Bărbaţii aleg să se recreeze la spart de lemne

Oaspeţii vor avea ocazia să deprindă câteva din tainele împistritului ouălor de la meşteri populari „închiriaţi" cu ziua pentru 500 de lei.
Dar turiştilor li s-au mai promis şi plimbări cu mocăniţa, drumeţii prin împrejurimile pensiunilor şi vizite la Salina din Cacica şi la Muzeul Ouălor Încondeiate.

890 de lei de persoană costă un sejur de trei zile în Bucovina. În preţ sunt incluse cazarea, masa de Paşte şi o excursie cu mocăniţa.

Învierea pe plajă sau la pescuit

Meteorologii anunţă vreme frumoasă pentru ziua de Paşte, astfel că litoralul sau Delta pot reprezenta o destinaţie inedită. „Sunt mai puţine oferte decât anul trecut pentru că Paştele este la începutul lunii aprilie, dar turiştii găsesc locuri de cazare şi în Mamaia, şi în sudul litoralului", ne-a declarat Cristina Frecea, secretar general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Litoral Delta Dunării.

Turiştii vor fi învăţaţi să vopsească ouă  Foto: Monika Krajnik

Turiştii vor fi învăţaţi să vopsească ouă

Hotelierii fac în aceste zile ultimele pregătiri pentru a primi turiştii de Paşte. La Hotel Cocor, în Neptun-Olimp, sejurul de două nopţi costă 269 de lei de persoană. Sunt incluse cazarea cu mic dejun şi accesul gratuit la centrul SPA.

Şi complexul Mediterraneo din Neptun (patru stele) are oferte atractive pentru turişti. Un sejur de trei nopţi costă 590 de lei de persoană. Sunt incluse micul dejun şi masa festivă de Paşte. Opţional, organizatorii oferă turiştilor o plimbare cu căruţa în pădurea de la Negru Vodă, pentru a vedea vânatul, sau o masă de barbecue în curtea complexului, la Neptun. Plimbarea cu căruţa costă 89 de lei, iar barbecue party - 125 de lei.

Cu barca pe canale

Turiştii care vor veni în Deltă vor avea ocazia să facă excursii în zona Pădurii Letea sau în satul de pescari Sfântu Gheorghe, dar şi expediţii de cercetare şi birdwatching. Cu barca ori cu şalupa se pot face excursii pe canalele Deltei.

De asemenea, gazdele au pregătit în program partide de pescuit şi de vânătoare. Asul din mâneca gazdelor din Deltă sunt gustoasele preparate din peşte. Pentru o persoană, preţului unei pensiuni complete la o unitate de cinci margarete se ridică la 170 de euro pe zi.

"Sunt mai puţine oferte decât anul trecut pentru că Paştele este la începutul lunii aprilie, dar turiştii găsesc locuri de cazare şi în Mamaia, şi în sudul litoralului."
Cristina Frecea
APTL Delta Dunării

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite