De Paşte, litoralul bulgăresc a fost luat cu asalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile prietenoase şi vremea bună au atras mii de turişti din România în staţiuni precum Nisipurile de Aur sau Albena Litoralul din Bulgaria s-a transformat, preţ de câteva zile,

Preţurile prietenoase şi vremea bună au atras mii de turişti din România în staţiuni precum Nisipurile de Aur sau Albena

Litoralul din Bulgaria s-a transformat, preţ de câteva zile, în pământ românesc. Turiştii s-au înghesuit la graniţa cu vecinii de la sud de Dunăre, profitând că pot trece doar cu cartea de identitate în vecina lor europeană.

Aproape toate maşinile de pe străzile din Varna, Balcic sau Albena aveau numere de România, semn că ofertele de Paşte au fost irezistibile pentru turiştii români. Până şi hotelierii bulgari s-au arătat surprinşi de succesul pe care litoralul lor îl are în rândul vecinilor de la nord de Dunăre. Stanislav Mancev, recepţioner la hotelul Lilia, din Nisipurile de Aur, mărturiseşte: "E o adevărată invazie românească, niciodată n-am mai văzut aşa ceva. În acest hotel, de Paşte, sunt 140 de români şi doar doi bulgari! Faptul că ambele ţări au intrat în Uniunea Europeană i-a determinat pe mulţi români să vină în Bulgaria. Estimez că sunt peste 10.000 de români pe litoralul nostru. E impresionant că mulţi români de vârsta a treia se descurcă în diferite limbi străine. Bătrânii nemţi, de pildă, nu ştiu nicio limbă străină şi e foarte dificil de discutat cu ei".

Sejururi de la 80 de euro

Cea mai neplăcută parte a sejurului a fost, în cele mai multe cazuri, trecerea graniţei. Vineri, din cauza numărului mare de turişti, la graniţa de la Vama Veche se formase o coloană de maşini de aproape doi kilometri, deşi trecerea în Bulgaria se făcea fără mari complicaţii, doar cu buletinul. În schimb, preţurile din staţiunile bulgare au mai descreţit frunţile românilor. Trei nopţi de cazare cu demipensiune la un hotel de patru stele costă 108 euro, iar pentru cei care au făcut rezervări cu o lună înainte, hotelurile de patru stele ofereau sejururi de patru nopţi all inclusive pentru tarife care începeau de la 80 de euro de persoană! De altfel, bulgarii au hotărât să nu mărească preţurile şi au păstrat tarifele practicate în extrasezon, astfel că o cină pentru două persoane la un restaurant decent costă aproximativ 30-40 de leva (în jur de 50 de lei).

Slujbă pe CD player în slavonă

În seara de Înviere, în jur de 1.500 de români s-au înghesuit în jurul minusculei biserici ortodoxe din Nisipurile de Aur. Slujba a fost cântată în slavonă de pe un CD player, spre stupoarea credincioşilor, însă preotul a spus "Hristos a înviat!" în româneşte. Românii au cântat spontan tradiţionalul cântec religios "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând...".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite