CSM: Participarea magistraţilor la birourile electorale, obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM: Participarea magistraţilor la birourile electorale, obligatorie
CSM: Participarea magistraţilor la birourile electorale, obligatorie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că este obligatorie participarea magistraţilor la constituirea birourilor electorale şi derularea procedurilor specifice, conform legii. CSM a precizat însă că susţine modificarea legii pe lângă Ministerul Justiţiei şi birourile permanente ale Parlamentului.

Consiliul Superior al Magistraturii  a făcut "numeroase" demersuri pentru ca magistraţii să nu mai participe la activităţi nejurisdicţionale.

Potrivit unui comunicat, în luna iunie 2008, CSM a trimis o scrisoare Ministerului Justiţiei prin care a solicitat iniţierea modificării unor acte normative prin care judecătorii să fie degrevaţi de alte activităţi decât cele ce ţin exclusiv de activitatea de judecată, respectiv : cele care ţin de procesul electoral, cele care se referă la înfiinţarea asociaţilor de proprietari, a societăţilor agricole , a societăţilor comerciale şi a sindicatelor.       

Potrivit CSM, Ministerul Justiţiei a răspuns solicitării şi a arătat că soluţia degrevării magistraţilor de alte activităţi nejurisdicţionale presupune „analize complexe”, „noi politici de resurse umane”, că este „necesar un studiu aprofundat” şi „evaluări complexe legislative şi instituţionale”, iar „participarea magistraţilor în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral conferă garanţia corectitudinii  sale  datorită integrităţii de care ei se  bucură” .

De asemenea, în şedinţa Plenului din data de 8 octombrie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a observat că în alte ţări europene, care "nu au încărcătura atât de mare cu dosare a magistraţilor ca în cazul României", judecătorii pot participa la activităţi extrajudiciare (Cehia, Danemarca, Germania, Lituania, Italia, Polonia), aceasta fiind o facultate şi nu o obligaţie.

CSM a  a stabilit că în acest moment este obligatorie participarea magistraţilor la constituirea birourilor electorale şi la derularea acestor proceduri, iar soluţionarea acestei probleme este una de natură legislativă. "Consiliul a hotărât să-şi intensifice eforturile pentru a determina MJLC să iniţieze modificările necesare dar şi efectuarea demersurilor pe lângă  birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului României", se mai anunţă în comunicatul CSM.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii  atras atenţia că "de prea mult timp activitatea de judecată se bazează în proporţie covârşitoare pe factorul uman, care  este supus unei foarte mari uzuri în condiţiile supraîncărcării activităţii magistraţilor cu prea multe cauze dar şi cu alte activităţi extrajudiciare".  

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, să ceară schimbarea urgentă a legii pentru ca judecătorii să nu mai fie obligați să participe în birourile electorale, aceasta fiind, în opinia magistraţilor, singura soluţie pentru deblocarea situaţiei actuale din justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite