Pârtia ucigaşă din Sinaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea unui tânăr într-o avalanşă din munţii Bucegi scoate la iveală pericolul pârtiilor nesemnalizate. Pasionaţii sporturilor de iarnă au semnat o petiţie on-line în care acuză autorităţile pentru incident şi vor organiza mâine un marş de protest la Sinaia.  

Proaspăt licenţiat în Electronică, Mircea Mocanu, în vârstă de 24 de ani, şi-a pierdut viaţa asfixiat sub zăpadă, în urmă cu două săptămâni.

Tragedia s-a petrecut în apropiere de pârtia „Drumul de Vară“ din munţii Bucegi. Mircea, zis şi Bobo, era cu prietenii la munte, în Sinaia, pentru a se da cu snowboardul. „După-amiază, pe la ora patru, am coborât împreună cu Bobo de la cota 2.000 spre cota 1.400, pe pârtia «Drumul de Vară». La un moment dat, a dispărut”, a povestit Maria, una dintre prietenele lui Mircea.

Ea a adăugat că totul s-a petrecut pe prima parte a traseului, într-o curbă. „Eu m-am oprit să sar o cornişă. Când am ridicat privirea, nu l-am mai văzut pe Bobo”, a mai spus Maria.

Primăria Sinaia a pus marcaje după tragedie

Tânăra a anunţat salvamontiştii seara, după ce şi-a aşteptat prietenul la magazinul de închirieri echipamente sportive din Sinaia. Aceştia au demarat cercetările, dar, din păcate, fără niciun rezultat. A doua zi, în jurul orei 11.00, trupul neînsufleţit al lui Bobo a fost găsit într-un morman de zăpadă, la 150 de metri de locul de unde acesta a ieşit de pe pârtie.

Nici familia şi nici prietenii nu acceptă această variantă a tragediei. Bobo, spun ei, nu ar fi ieşit de pe pârtie, căutând în asta o distracţie, mai ales că era însoţit şi de o fată.

Ca să demonstreze asta, cei apropiaţi tânărului decedat au plecat la Sinaia şi au fotografiat porţiunea pârtiei părăsite de snowboarder. Aşa au putut compara o imagine mai veche a „Drumului de Vară” nemarcat cu una în care pârtia cu pricina fusese semnalizată ca la carte de către reprezentanţii Primăriei Sinaia.

„A doua zi după moartea băiatului, cei care răspund de întreţinerea acestei rute au venit şi au montat balize”, a declarat ieri, pentru „Adevărul”, şefului Salvamontiştilor Sinaia, Nae Cojanu.

De aceea, atât cei care l-au cunoscut pe Bobo, cât şi cei care practică sporturile de iarnă în munţii Bucegi susţin pe blogurile de specialitate că este posibil ca Mircea Mocanu să se fi dus în ghearele avalanşei fără să-şi dea seama că ieşise din zona de siguranţă.

„Mai mult, în ziua respectivă nu a existat niciun fel de informare asupra pericolului producerii unei avalanşe”, scriu aceştia într-o petiţie postată pe internet, la adresa www.petitieonline.ro.    

Semnalizare insuficientă

Oamenii sunt de acord că o vină, în cazul morţii lui Bobo, poartă şi administratorului pârtiei „Drumul de Vară”, adică Primăria Sinaia. Potrivit petiţiei, administraţia locală n-ar fi marcat corespunzător pârtia, în zona în care Bobo a ieşit în afara domeniului schiabil.

„Pe o lungime de mai mult de trei kilometri, existau doar patru stâlpi de balizaj, total insuficient”, se mai arată în document.

Nu avem prognoze serioase de avalanşe

Viceprimarul oraşului Sinaia, Gheorghe Bădăran, a declarat ieri, pentru „Adevărul”, că Mircea Mocanu a ajuns în afara pârtiei intenţionat.

„Din păcate, nici noi nu am anunţat pericolul de avalanşă, pentru că nu există nicio comunicare între noi şi staţia meteo de la Cota 1.500”, a explicat Bădăran. Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Cornel Toci, a confirmat slabele metode de prognozare a avalanşelor de către specialiştii ANM.

„Avem doar patru puncte de observaţie în toată ţara, unde oricum se fac doar măsurători experimentale. Ştim că funcţionăm doar la jumătate faţă de cum ar trebui, dar nu avem resurse financiare”, a mai spus Toci. 

image

A doua zi după moartea băiatului, cei de la Primăria Sinaia au venit şi au montat balize

image


Nae Cojanu
şef Salvamont Sinaia

Citiţi azi în Adevărul de Seară mai multe detalii despre marş


Mircea Mocanu (24 de ani) a murit în urmă cu două săptămâni, surprins de o avalanşă

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite