Parteneriat pentru cucerirea lui Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parteneriat pentru cucerirea lui Marte
Parteneriat pentru cucerirea lui Marte

Europa şi America vor să exploreze împreună Planeta Roşie. Agenţiile spaţiale europeană (ESA) şi americană (NASA) pregătesc un proiect pentru explorarea robotică a Planetei Roşii.

Cele două agenţii au făcut anunţul în urma unui summit de două zile desfăşurat la Plymouth (Marea Britanie) luna trecută. Colaborarea este motivată de costurile mari ale acestui fel de misiuni şi de scopurile ştiinţifice comune.

Noul proiect este denumit MEJI (Mars Exploration Joint Initiative) şi va investiga posibilitatea de colaborare dintre agenţii pentru oportunităţile de lansare din 2016, 2018 şi 2020. Oportunităţile de lansare pe Marte se succed o dată la circa doi ani.

NASA şi ESA au în vedere trimiterea de roboţi care să amartizeze sau care să orbiteze în jurul lui Marte pentru a realiza investigaţii astrobiologice, geologice şi geofizice pe Planeta Roşie în următorul deceniu.  „Vom putea face împreună mai mult decât ar face oricare dintre noi pe cont propriu”, a declarat pentru BBC reprezentantul NASA, Ed Weiler. El spune că scopul final este o misiune internaţională care să colecteze mostre geologice de pe Marte.

În căutare de semne de viaţă

ESA ar fi avut nevoie, pentru misiunea sa ExoMars, de circa 1,5 miliarde de euro. Roverul urma să fie lansat în 2016 şi să cerceteze suprafaţa marţiană pentru a depista semne de viaţă trecută sau prezentă. 

Anul trecut, ţările europene au comunicat sumele cu care pot contribui, iar totalul rezultat a fost de numai 850 de milioane de euro. Directorul general al ESA, Jean-Jacques Dordain, consideră că cea mai bună soluţie este aceea a colabărării cu SUA, care vor face o investiţie majoră în această misiune. Una dintre posibilităţile discutate ar fi ca America să furnizeze o rachetă de lansare, o navă spaţială şi o staţie orbitală pentru a lansa, în 2016, roverul construit în Europa.

Efort comun

„Este de preferat ca, pe termen lung, să minimalizăm duplicarea efortului, de exemplu, în privinţa numărului de rachete de care avem nevoie pentru a explora planeta Marte”, a declarat dr. David Parker, de la Centrul Naţional Spaţial Britanic.

El spune că NASA intenţionează să lanseze o staţie spaţială pe orbita lui Marte în 2016 pentru a cerceta metanul, care a fost descoperit de satelitul European „Mars Express”.

„Dacă este posibil ca Europa să fie implicată în cercetarea care urmează acestei descoperiri , ar fi foarte interesant, deoarece metanul ar putea presupune activitate geologică”, a spus el, Planurile de colaborare vor fi supuse aprobării ţărilor membre ESA şi Academiei Naţionale de Ştiinţe a SUA. Ţările ESA sunt: Marea Britanie, Germania, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Italia şi Irlanda. 

NASA urmează să trimită pe Marte, în 2011, un rover nuclear numit „Curiosity”. Misiunea ar fi trebuit lansată în 2009 dar a fost amânată din cauza unor dificultăţi tehnice.

Trimitere de roboţi

NASA şi ESA au în vedere trimiterea de roboţi care să amartizeze sau care să orbiteze în jurul lui Marte pentru a realiza investigaţii astrobiologice, geologice şi geofizice pe Planeta Roşie în următorul deceniu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite