Cum tratează Parlamentul scandalul de spionaj cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport privind scandalul de spionaj România-Rusia este aşteptat de Comisiile de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar Comisia pentru controlul SIE va discuta subiectul săptămâna viitoare.

"Am cerut instituţiilor abilitate să ne facă un raport scris privind aceste evenimente, pentru că este o temă extrem de delicată pentru România", a declarat pentru adevarul.ro preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Korodi Attila.

"Nu vom face audieri la comisie pentru că nu ar trebui să se caute vinovaţi", a zis acesta. Korodi a adăugat că "vom însuşi raportul pe care îl vom primi şi dacă credem că este nevoie de o discuţie informală o vom face". "Relaţiile cu Rusia, chiar dacă şchioapătă, trebuie îmbunătăţite, pas cu pas", este de părere deputatul.

"Pe noi ne-a surpins mediatizarea excesivă a acestui caz la Moscova. Răspunsul României a fost unul onest şi echilibrat, este o uzanţă diplomatică", a adăugat Korodi (foto dreapta).

Attila Korodi

Vicepreşedintele Comisiei, Marius Rogin, a spus că "relaţia cu Moldova, Ucraina, Serbia sunt relaţii pe care noi le tratăm cu atenţie" şi că scandalul de spionaj „a fost un eveniment nefericit, eu nu ştiu dacă a fost sau nu provocat, nu ştiu dacă a fost aşa cum ne-a fost prezentat". "Instituţiile abilitate ale statului au datoria până luni să informeze Comisiile de Apărare şi cele de Politică Externă", a adăugat deputatul.

"Nu vrem să contribuim la emoţia publică"

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean (foto stânga), a spus că "nu vom face audieri, nu vrem să contribuim la emoţia publică. Ceea ce avem noi nevoie sunt analize la rece. Şi nu doar a acestor evenimente. Subiectul este ansamblul relaţiilor cu Rusia".

image

"Nu întâmplător am cerut o informare şi o evaluare din partea MAE, pentru că ne putem imagina multe lucruri care ar fi putut conduce către această situaţie, cum ar fi retorica preşedintelui la adresa Rusiei, înfrângerile FSB pe frontul estic, Transnistria. Tocmai de aceea aşteptăm raportul".

„Ruşii, cu o strategie foarte bine pusă la punct nu au întâlnit un răspuns pe măsură la Bucureşti", a zis Corlăţean. Întrebat dacă aceste evenimente puteau să fie anticipate, senatorul a zis că "nu a existat un progres vizibil politic în relaţia cu Rusia, e şi asta un semn, plus că avem un deficit important în schimburile economice cu Rusia".

"Apoi au fost inconsecvenţe legate de un subiect strategic: securitatea energetică a României. Coridorul Nabucco este un element esenţial pentru ca România să iasă din riscul de af dependentă economic şi de a se juca alţii cu noi. Dintr-o dată, ministrul de Externe român a anunţat că South Stream, proiectul ruşilor, are sprijin politic. Ulterior ministrul Economiei a confirmat, apoi preşedintele Traian Băsescu i-a contrazis pe cei doi", a declarat Corlăţean.

SIE discută săptămâna viitoare

Membru în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul SIE, Pirpiliu Ştefan Daniel, a declarat pentru adevarul.ro că "nu am discutat până acum acest subiect dar săptămâna viitoare o să avem o întâlnire în care probabil vom aborda şi acest subiect. Putem să cerem SIE o informare în acest sens". Întrebat care este părerea sa personală privind scandalul de spionaj, deputatul nu a dorit să comenteze.

Rusia în Strategia Naţională de Apărare

În ceea ce priveşte dezbaterea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării în comisiile parlamentare de politică externă, Korodi Attila a confirmat faptul că la cea mai recentă întâlnire a comisiilor, cea de marţi, au fost "mai multe opinii" privind abordarea relaţiei cu Rusia. "Au fost discuţii cum abordăm relaţia cu regiunea Marea Neagră - Europa Centrală. S-au specificat 2 opinii, dar am amânat până luni dezbaterile".

Potrivit unor surse citate de Mediafax, "principala chestiune discutată a fost abordarea relaţiei cu Rusia - unii au zis s-o abordăm în mod evident, alţii s-au opus, spunând s-o abordăm la pachet cu alte state. Aşa ar trebui să abordăm şi relaţia cu Ucraina, cu Turcia. A rămas să găsim o formulă", au declarat sursele citate de Mediafax.

Rusia a expulzat luni un diplomat român sub acuzaţia de spionaj, acţiune urmată de gestul României de a declara persona non grata un diplomat rus. Citiţi de ce s-a supărat Rusia pe România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite