Parlamentul i-a pregătit lui Băsescu "întoarcerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă preşedintele va fi suspendat de parlament, în mod automat se vor amâna alegerile pentru Parlamentul European Camera Deputaţilor a modificat, ieri, Legea referendumului, stabilind că

Dacă preşedintele va fi suspendat de parlament, în mod automat se vor amâna alegerile pentru Parlamentul European

Camera Deputaţilor a modificat, ieri, Legea referendumului, stabilind că preşedintele României poate fi demis din funcţie cu votul a jumătate plus unu din numărul alegătorilor care se prezintă la urne.

În prezent, această lege prevede că pentru demiterea şefului statului este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor. Plenul Camerei a adoptat şi un amendament respins de Comisia juridică, potrivit căruia organizarea referendumului nu poate avea loc simultan ori cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European. Acest amendament presupune că, dacă preşedintele Băsescu va fi suspendat de parlament, în mod automat se vor amâna alegerile pentru Parlamentul European. Camera Deputaţilor este cameră decizională, aşa că modificarea Legii referendumului mai poate fi blocată fie prin atacarea ei la Curtea Constituţională, fie în eventualitatea în care şeful statului o retrimite la parlament.

PD şi PLD - în opoziţie

Singurele formaţiuni care l-au apărat, ieri, în plenul Camerei, pe Traian Băsescu şi s-au opus modificării Legii referendumului au fost PD şi PLD. Liberalii au votat constant, la fel ca şi PSD, PRM şi PC, iar UDMR fie s-a abţinut, fie a fost alături de opoziţie. Grupul minorităţilor naţionale nu a avut o poziţie unitară. Surprinzătoare a fost însă opinia deputatei Leonida Lari - aleasă pe listele PRM, dar care a demisionat din acest partid - care a spus că este împotrivă ca "regulile jocului să fie schimbate în timpul jocului". Exact acesta a fost şi argumentul deputaţilor PD, atunci când s-au împotrivit modificării legii. În plus, deputatul PD Ioan Oltean a arătat că, pentru demiterea unui primar, este nevoie de jumătate plus unu din totalul electoratului localităţii.

Galeria PLD: "PSD şi PNL"

Dezbaterile la Legea referendumului au fost un bun prilej ca parlamentarii liberali şi democraţi, aflaţi în băncile din plenul Camerei, să aibă un schimb de replici. "Măi pesediştilor, măi năstăseilor", le striga deputatul PD Ioan Oltean aliaţilor săi din PNL atunci când aceştia votau alături de opoziţie. În acest timp, ironizând propria formaţiune, liberalul Titus Gheorghiof le recomanda colegilor săi de partid ca, atunci când votează la fel ca PSD, să ridice mâna stângă. Parlamentarii PLD au făcut galerie, strigând "PSD şi PNL", şi au glumit pe seama faptului că poziţia liberalilor a fost exprimată, în plenul Camerei, de un fost membru al PSD, Ioan Timiş. "Timiş, de ce-ai mai plecat de acolo, dacă votezi ca PSD?", îi striga acestuia deputatul Viorel Oancea, membru al PLD.

Contestaţie la Curtea Constituţională

Preşedintele PD, Emil Boc, a anunţat, ieri, că partidul său va contesta la Curtea Constituţională modificările aduse Legii referendumului.

"Modificarea Legii referendumului contravine regulilor fundamentale ale statului de drept, fiind încălcate articolul 81 şi articolul 15, alineat 2, din Constituţia României. Pe de-o parte, acestea menţionează foarte clar principiul desemnării şi implicit al revocării preşedintelui României cu votul majorităţii alegătorilor înscrişi în listele electorale şi nu al celor prezenţi la vot. Pe de altă parte, legea dispune numai pentru viitor, aşa încât nu pot fi schimbate regulile care vizează procedurile de numire şi de revocare ale preşedintelui în timpul mandatului acestuia", se arată într-un comunicat al PD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite