Parlamentul aprobă bugetul ajustat de Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul celor două Camere a aprobat, ieri, Ordonanţa de modificare a bugetului pe 2009. Actul normativ diminuează cu peste 18 miliarde de lei veniturile prevăzute pentru anul în curs şi cu 6,2 miliarde de lei cheltuielile bugetare, majorând, în schimb, deficitul bugetar cu 12,5 miliarde de lei.

Citiţi şi:

Ordonanţa care îngheaţă salariile bugetarilor se aplică până la sfârşitul anului

Boc: Salariile mari vor fi îngheţate iar salariile mici vor creşte accelerat

Măgarul lui Pogea de Ion M. Ioniţă


Ordonanţa introduce şi o serie de măsuri fiscale, precum impozitul forfetar sau suspendarea ocupării prin concurs ori examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice. 181 de parlamentari au votat în favoarea textului guvernamental, 88 s-au împotrivit.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat că rectificarea bugetului a fost determinată de scăderea veniturilor şi a estimat că, în 2010, România va avea din nou creştere economică.

„O rectificare bugetară se impune de fiecare dată când, în mod obiectiv şi independent de Guvern, condiţiile economice interne şi externe modifică nivelul celor doi parametri fundamentali ai bugetului, veniturile şi cheltuielile. Datorită crizei financiare transformate în criză economică, a unor factori externi independenţi, s-a modificat nivelul venitului public”, a spus Pogea.

Opoziţia nu crede că economia se va redresa

Opoziţia a criticat măsura, avertizând că Guvernul nu va reuşi să sporească nivelul încasărilor la bugetul de stat. „Nu cumva să vă faceţi iluzii că noile măsuri adoptate în privinţa impozitului forfetar şi a altor măsuri de acest gen vor aduce vreun leu în plus la buget. Vor aduce mai puţini bani la buget, mai multă evaziune fiscală şi şanse mai mici pentru a vedea economia românească redresându-se”, a declarat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

image

O rectificare bugetară se impune de fiecare dată când condiţiile economice interne şi externe modifică nivelul veniturilor şi al cheltuielilor.

image


Gheorghe Pogea
ministrul Finanţelor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite