Traian Băsescu despre Parlamentul unicameral: "Nu tindem spre un stat federal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu despre Parlamentul unicameral: "Nu tindem spre un stat federal"
Traian Băsescu despre Parlamentul unicameral: "Nu tindem spre un stat federal"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică la Oradea că doreşte un referendum privind trecerea la un parlament unicameral în contextul ratificării Tratatului de la Lisabona şi că România nu este stat federal şi nici nu tinde spre aşa ceva.

Citiţi şi:


"Nu suntem stat federal şi nici nu tindem spre aşa ceva, ca să dai unei camere să se ocupe de federaţie şi alteia alt obiectiv de activitate", a spus Băsescu la Prefectura judeţului Bihor, unde a avut o întâlnire cu şefii administraţiei publice locale şi cu primarii din judeţ.

Traian Băsescu a motivat necesitatea parlamentului unicameral, cu maxim 300 de parlamentari, prin Tratatul de la Lisabona, care trebuie ratificat de Irlanda, Cehia, Polonia, prin care o Cameră a legislativului român va fi reprezentată de Parlamentul European.

"Începe un proces foarte puternic între Parlamentul European şi parlamentele naţionale, un proces de integrare a ţărilor europene. Vom avea legi care se votează la Bruxelles cu valabilitate imediată în România. Parlamentul European devine în momentul de faţă un co-participant la decizie", a spus şeful statului.

"A avea trei camere - Bruxelles, Senat şi Camera Deputaţilor - mi se pare prea mult", a completat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat pe 24 septembrie că le-a solicitat avizul preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru organizarea unui referendum în scopul trecerii la sistemul parlamentar unicameral şi reducerii numărului de parlamentari la maxim 300, faţă de 471 câţi sunt în prezent.

Data avansată de şeful statului pentru desfăşurarea referendumului este 22 noiembrie, când se organizează şi alegerile prezidenţiale.

Parlament unicameral în 14 state UE


În Uniunea Europeană, 14 din cele 27 de ţări membre au parlament unicameral: Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Portugalia, Suedia, Luxemburg, Malta şi Slovacia.

În lume, sistem unicameral există şi în China, Bangladesh, Cuba, Islanda, Iran, Irak, Macedonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Turcia, Ucraina, Venezuela, Sri Lanka, Peru, Singapore, Coreea de Sud sau Israel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite