Parlamentarii mai pot fi rectori un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a constatat că nu există incompatibilitate între funcţiile de rector şi parlamentar, cel puţin pentru moment. Declararea unei eventuale incompatibilităţi a fost lăsată în seama senatelor universitare.

Cu numai câteva zile înainte de expirarea unui presupus termen până la care cei patru parlamentari care sunt şi rectori puteau alege una dintre cele două funcţii, poziţia conducătorilor de universităţi a fost întărită de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Potrivit acesteia, momentan acum nu se poate vorbi de nicio incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector, pentru că, la momentul în care au fost aleşi universitarii în Parlament, legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.

Citiţi şi:

Rectorii români sunt oameni de ştiinţă submediocri

Acest punct de vedere a fost adoptat în comisie cu 11 voturi „pentru", nouă voturi „împotrivă" şi o abţinere. Este vorba despre o majoritate de voturi de conjunctură, printre cei care ­s-au pronunţat în favoarea rectorilor parlamentari numărându-se şi un membru al UNPR, Eugen Nicolicea, dar şi deputatul democrat-liberal Mihail Boldea.

Comisia juridică s-a pronunţat în această chestiune la cererea deputaţilor Florian Popa (PSD)  şi Ştefan Drăgulescu (PDL), care deţin şi calitatea de rector: Popa - la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF)„Carol Davila", din Capitală, iar Ştefan Drăgulescu - la UMF Timişoara. Avizul Comisiei juridice este consultativ, decizia finală urmând să aparţină Biroului Permanent al Camerei, care ţine cont însă de acest aviz.

Florian Popa este mulţumit de decizia colegilor săi, dar va continua să ceară „lămuriri". „Pe mine nu mă interesează să mă menţin într-o funcţie, ci legalitatea şi cum să mai construiesc ceva în universitate. Oricum, sunt la al doilea mandat de rector, iar peste o lună voi împlini şi vârsta de 65 de ani. Voi face o hârtie, voi cere lămuriri şi de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru că aceasta este instituţia care se ocupă cu incompatibilităţile în ţara asta. Dacă voi fi obligat, îmi voi da demisia de unde îmi va fi mai util. Am totuşi deja opt ani de rectorat", spune Florian Popa.

Se aplică pentru viitorii rectori

Potrivit noii Legi a educaţiei, „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului". În plus, legea limitează numărul de mandate la conducerea universităţilor la cel mult două şi interzice candidaturile la această poziţie pentru profesorii care au împlinit deja 65 de ani.

Cei patru rectori care sunt şi parlamentari, senatorul PSD Ecaterina Andronescu (Universitatea Politehnica Bucureşti), senatorul PNL Nicolae Robu (Universitatea Politehnica Timişoara), deputatul PSD Florian Popa (UMF Bucureşti) şi deputatul PDL Ştefan Drăgulescu (UMF Timişoara), au susţinut încă de la momentul intrării în vigoare a legii că aceasta li se poate aplica doar următorilor rectori, care vor fi aleşi la începutul anului viitor.

De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, la momentul intrării în vigoare a legii, că trebuie să „ne obişnuim cu ideea că învăţământul superior începe să se cureţe de interese ilegitime, nepotisme, plagiat, promovări făcute pe pile" şi că „incompatibilităţile senatorilor şi deputaţilor de orice fel, inclusiv cea cu funcţia de rector, se constată de către ANI".

"Dacă voi fi obligat, îmi voi da demisia de unde îmi va fi mai util. Am totuşi deja opt ani de rectorat."
Florian Popa
deputat PSD, rector

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite