Băsescu: va fi referendum pentru Parlament unicameral chiar dacă partidele se opun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: va fi referendum pentru Parlament unicameral chiar dacă partidele se opun
Băsescu: va fi referendum pentru Parlament unicameral chiar dacă partidele se opun

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri seara, că va semna decretul pentru organizarea referendumului ce vizează Parlamentul unicameral şi reducerea numărului aleşilor în momentul în care timpul până la care poate aştepta un răspuns din partea Legislativului va fi epuizat, temerile sale fiind legate însă de prezenţa la vot a populaţiei.

"Va fi referendum cu toată opoziţia Parlamentului pentru că nimeni nu-mi poate lua din mână stiloul să semnez decretul. Cu aviz pozitiv sau negativ al Parlamentului, sau fără aviz, voi semna decretul la momentul pe care-l consider potrivit, când am epuizat timpul cât pot să aştept Parlamentul", a subliniat preşedintele la B1 Tv.

El a spus că, dacă întrebi românii în sondaje, aceştia îşi doresc reducerea numărului de parlamentari, o singură cameră "cu toată fiinţa lor", respectiv 70-80%.

Şeful statului a menţionat însă că temerile sale sunt legate de prezenţa la vot, în condiţiile în care pentru validarea referendumului este nevoie de 9 milioane de votanţi. "Temerea mea este că nu vor fi suficienţi oameni la referendum pentru ca acest referendum să treacă", a spus Băsescu.

Preşedintele a remarcat că politicienilor le este frică de un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, pentru că le sunt tăiate din privilegii. "Trebuie jumătate plus unu din electori. De acest referendum politicienilor le este frică, le taie din privilegiul de a fi parlamentar, de la 471 la 300. Gândiţi-vă câtă lume trăieşte în jurul unei camere în plus şi cu ce salarii, că s-au făcut salarii speciale", a spus Traian Băsescu.

"Referendumul va fi şi dacă voi ieşi şi dacă nu (preşedinte-n.r.), va fi punctul de plecare pentru revizuirea Constituţiei", a punctat preşedintele. 

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat negativ scrisoarea de consultare a preşedintelui Traian Băsescu privind referendumul pentru Parlament unicameral.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite