Părinţii pun nume trăsnite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Febra prenumelor din telenovele s-a mai potolit în ultimul timp. În ultimii ani, părinţii timişoreni s-au întors la cele tradiţionale. Darius, Daria, David, Ioan, Alexandra, Maria sunt printre

Febra prenumelor din telenovele s-a mai potolit în ultimul timp. În ultimii ani, părinţii timişoreni s-au întors la cele tradiţionale. Darius, Daria, David, Ioan, Alexandra, Maria sunt printre cele mai multe înscrise în Registrul Stării Civile de la Timişoara.
Există însă şi excepţii. Printre cei mai mici timişoreni înregistraţi la primărie anul acesta se numără Alpacino, Pardaian, Sandocan, Castana, Mureşeanca, Fernando Javier, Gioni Ispilante. Printre noi se află, în vârstă de numai câteva luni, Osamah, dar şi Guevara sau Keanu. Sclava Isaura se pare că a marcat profund conştiinţele părinţilor, astfel încât acest prenume nu lipseşte nici anul acesta dintre preferinţele lor.
De cele mai multe ori, tentativele părinţilor de a le da copiilor prenume ciudate - să spunem - sunt controlate de ofiţerii de stare civilă, care au dreptul să refuze înscrierea lor în registru. Conform Legii 119/1996, aceştia "pot refuza înscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente sau ridicole, părinţii putând opta pentru un nume corespunzător". Constanţa ţecu, şefa Serviciului de Stare Civilă din Primăria Timişoara, spune că, recent, s-a opus dorinţei părinţilor de a-şi numi fiul... Clinton Bancheru: "Venise mama şi a spus că aşa vrea tatăl copilului. I-am spus că îi doresc să-i dea Dumnezeu să devină bancher şi să aibă norocul lui Clinton, dar să-şi aleagă alt prenume, eventual doar Clinton".
Problema numelui este foarte importantă. Nu de puţine ori, la maturitate, multe persoane optează pentru schimbarea lui. Ultimul exemplu este al unui timişorean pe care părinţii l-au numit Revelion. Sătul de glumele făcute pe seama lui, acesta a ales să-şi schimbe total identitatea: Revelion Cârpaci a devenit Alfred Popescu!

Românii dau nume exotice copiilor
Numărul copiilor înregistraţi la Serviciul de Stare Civilă din Cluj-Napoca a crescut continuu în ultimii doi ani. Potrivit lui Traian Runcan, tot mai mulţi dintre părinţi solicită înregistrarea copiilor cu nume exotice, de tip hispanic sau anglo-saxon. Cele mai frecvente nume înregistrate în ultimele luni la Cluj sunt Aiana, Arantxa, Anett, Jesica, Alessia, Beatrice, Giulia, Patrick. Potrivit lui Runcan, o mare parte din părinţii străini provin din spaţiul american şi european, dar şi românii preferă deja denumiri străine, traduceri ale numelor tradiţionale locale. Cele mai mari probleme le are Runcan cu părinţii rromi, care preferă în continuare nume trăsnite. şeful Stării Civile a respins chiar ieri solicitarea unei persoane de a-i pune copilului numele de Bulgăraşul de Aur, nume pe care îl poartă şi unchiul său. Pe primul semestru în acest an s-au înregistrat aproape 2.500 de naşteri şi, potrivit lui Runcan, ar putea fi depăşit, până la sfârşitul anului, numărul de naşteri din anul precedent, de 5.150, superior anilor precedenţi. Căsătoriile au crescut şi ele, depăşind 2.400 pe an. Numărul deceselor este şi el în creştere, dar inferior naşterilor, cu circa 1.000, crescând de la 3.839, în 2004, la 4.023, în 2005.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite