Părinţii de profesie rămân şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii de profesie rămân şomeri
Părinţii de profesie rămân şomeri

Primii 18 asistenţi profesionişti vor fi concediaţi luna aceasta. Până la sfârşitul anului, Direcţia pentru Protecţia Copilului Satu Mare va concedia 60 de asistenţi maternali profesionişti, pentru că nu are bani să-i plătească. 

 Până la sfârşitul acestei luni, 18 asistenţi maternali profesionişti vor fi concediaţi în baza hotărârii Consiliului Judeţean care prevede reorganizarea reţelei de asistenţă maternală. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Satu Mare (DGASPC), Mariana Dragoş, aceştia au fost selectaţi în baza unor criterii stabilite de către conducerea DGASPC.
Primii care sunt luaţi în evidenţă sunt asistenţii care cumulează pensia cu salariul, în medie acesta ridicându-se la 900 de lei/lună, la care se mai adaugă taxele pentru hrană şi plasament plus alocaţia copilului. Un alt criteriu luat în considerare de către DGASP sunt condiţiile de trai oferite copiilor. Până la sfârşitul acestui an vor fi concediaţi 60 de asistenţi din cei 304 existenţi la Satu Mare care au în îngrijire 466 de copii.

Angajat fără salariu

Din cei 18 asistenţi care sunt pe lista neagră a concedierii, opt nu vor să renunţe la copii. Aceştia au acceptat varianta propusă de Consiliul Judeţean şi anume aceea de munci fără salariu. Ei vor primi numai banii de plasament ai copiilor, taxa de hrană plus alocaţia minorilor, care se ridică la aproximativ 300 de lei/lună, restul cheltuielilor fiind suportate din propriile buzunare. Directorul DGASPC, Adrian Marc a declarat că potrivit Hotărârii de guvern 215/2001 au fost obligaţi să reducă cheltuielile pe acest an cu 15% faţă de anul trecut.
„Restructurări sunt şi vor mai fi. Reducerea numărului de personal se poate face numai până la limita de funcţionare a reţelei, undeva la 250 de asistenţi” a declarat Adrian Marc.

Nu vrea să renunţe la fetiţă

Marian Horotan, reprezentantul reţelei de asistenţi maternali „Proautonomia” de pe lângă Direcţia pentru Protecţia Copilului, a declarat că asistenţii maternali sunt revoltaţi. „Toată lumea se teme pentru locurile de muncă, dar sunt şi asistenţi maternali care, după ce ani de zile au îngrijit de copii şi au investit în ei, acuma nu mai vor să renunţe la ei”, a declarat Marian Horotan. Un astfel de caz este la Carei. Rozalia Şuta, de 61 de ani, are în îngrijire o fetiţă de 10 ani.
„Am crescut-o de la 1 an şi am investit în ea. Am dat-o la cursuri de dans şi de vioară şi nu vreau să renunţ la ea. Am fost disponibilizată şi chiar azi am primit în mână cartea de muncă. Mă doare sufletul pentru situaţia în care mă aflu şi nu ştiu cum mă voi descurca cu cei 200 de lei pensie”, a declarat Rozalia Şuta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite