Părinţi, nu le daţi copiilor ghiozdane cu rotile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sunt la modă, trolerele deformează coloana vertebrală mai mult decât un ghiozdan purtat pe un singur umăr E mai bine să târâm geanta pentru şcoală după noi în loc să o

Chiar dacă sunt la modă, trolerele deformează coloana vertebrală mai mult decât un ghiozdan purtat pe un singur umăr

E mai bine să târâm geanta pentru şcoală după noi în loc să o purtăm în spate? Medicii recomandă ghiozdanele cu două bretele şi spate matlasat.

Începutul de an şcolar se apropie şi piaţa este invadată de tot felul de produse destinate acestui eveniment. Care sunt ghiozdanele bune pentru elevi şi care sunt cele periculoase?

"În ultima vreme, am observat că tot mai mulţi părinţi le cumpără copiilor trolere pe post de ghiozdane de şcoală. Ei bine, aceste trolere deformează coloana vertebrală a celor mici mai tare decât un ghiozdan purtat pe un singur umăr", ne-a spus dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Ghiozdanul ideal

De aceeaşi părere este şi medicul pediatru Alin Stănescu, de la Institutul de ocrotire a mamei şi copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti.

Medicul afirmă că ghiozdanul ideal este cel dreptunghiular, cu bretele strânse pe umăr. "Bretelele ar trebui să fie scurte, astfel încât ghiozdanul să fie tras pe spate. Scopul acestei poziţionări e să ţină coloana vertebrală dreaptă", susţine medicul. Acesta mai spune că geanta pentru şcoală nu ar trebui purtată numai pe un umăr.

Geanta, cauză de îmbolnăvire

Specialistul recomandă trolerele numai pentru elevii de liceu, nu şi pentru cei din ciclul primar şi gimnazial. Pentru aceştia din urmă, ghiozdanul potrivit este cel de spate.

Medicii de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti au făcut un studiu privind tulburările de coloană vertebrală ale elevilor în vârstă de 10-11 ani, în urma căruia au observat că purtarea incorectă a genţii de şcoală e una dintre cauzele principale ale bolilor coloanei vertebrale.

"Ghiozdanul trebuie să fie solid şi uşor pentru a permite repartizarea greutăţii pe ambii umeri. Este bine să se limiteze pe cât posibil timpul în care copilul duce în spate ghiozdanul", se arată în studiul tulburărilor de statică vertebrală coordonat de medicul Constanţa Huidumac.

Băieţii, primii la scolioză

Medicii recomandă ca genţile pentru şcoală să nu fie purtate în timp ce elevii aşteaptă începerea cursurilor sau în autobuz.

Studiul specialiştilor de la Institutul de Sănătate Publică arată că 45% dintre elevii chestionaţi au tendinţe de scolioză. "Atitudinea scoliotică este mai proeminentă la băieţi - 48%, faţă de fete - 42%", spun medicii care au coordonat studiul amintit mai sus.

Aspectul exterior nu contează!

La rândul lor, producătorii de ghiozdane afirmă că, atunci când părinţii aleg ghiozdanul nu ar trebui să ţină cont de aspectul exterior, care de multe ori fură privirea.

"Un produs original este însoţit de o etichetă pe care vom găsi atât denumirea ghiozdanului, cât şi date clare despre producător sau, după caz, despre importator", afirmă Petra Barbu, reprezentantul firmei Badenis Trading. De asemenea, pe etichetă vor fi şi instrucţiunile de utilizare a produsului şi descrierea materialului din care este făcut. "E recomandat ca spatele ghiozdanului să fie matlasat, pentru a oferi confort în momentul purtării", explică Petra Barbu.

Citiţi mâine în Adevărul!

Ce soluţii există pentru ca elevii să aibă ghiozdanele mai uşoare?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite