Parcul municipal se schimbă la faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul municipal  se schimbă la faţă
Parcul municipal se schimbă la faţă

Noul proiect include schimbarea mobilierului şi realizarea unui mic lac şi ar putea fi votat peste două săptămâni. Înainte de realizarea noului proiect vor fi tăiaţi 400 de arbori.

Peste două săptămâni, un proiect complex de modernizare a parcului municipal ar putea primi undă verde. Acesta a fost întocmit în cadrul Direcţiei de Integrare Europeană din Primăria Bistriţa şi a fost depus în luna martie a acestui an, pentru a fi evaluat şi a primi finanţare. Lili Cocişiu, responsabil al direcţiei menţionate, susţine că proiectul include o reţea de canalizare, un sistem de irigaţii, refacerea iluminatului public, schimbarea mobilierului urban, realizarea unui labirint din arbuşti şi a unei oglinzi de apă. Reabilitarea totală a parcului ar însemna o investiţie de 17.248.080 de lei.

Au început să taie copacii

Deocamdată, bistriţenii sunt mai degrabă scpetici în ceea ce priveşte materializarea proiectului. Ştefan Mureşan, şeful serviciului implementare politici de mediu din cadrul Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, spune că vor avea loc mari schimbări. „Parcul este într-o fază de reînnoire, reîntinerire. Se trasează noi alei, se resistematizează, se va face şi un lac“, spune Mureşan. Angajaţii Primăriei Bitriţa au început zilele acestea să taie arborii consideraţi un pericol pentru trecători şi pentru copiii care se joacă în zonă.
Măsura i-a revoltat pe unii bistriţeni, însă, reprezentanţii Gărzii de Mediu Bistriţa atrag atenţia că mai mulţi copaci trebuie înlocuiţi, din cauza bătrâneţii şi pentru că nu mai reprezintă o atracţie.Astfel, o comisie specială a constatat că, la ora actuală, aproximativ 400 de arbori trebuie să dispară din parc. Din comisie au făcut parte mai mulţi specialişti în silvicultură, în probleme de mediu şi chiar în arheologie. Totuşi, unii dintre bistriţeni sunt nemulţumiţi de faptul că se taie copacii. 
„Am o părere proastă despre tăierea copacilor. Pentru  că aici e singurul nostru loc de linişte, aici respirăm aer curat. Până îi înlocuiesc şi cresc cei mici. Cei răi trebuie tăiaţi, într-adevăr, dar ceilalţi trebuie doar curăţaţi pentru că sunt încă buni“, spune Ana Pop, o bistriţeancă de 25 de ani aflată cu copilul în parc. Ştfean Mureşan susţine că, în locul copacilor tăiaţi, vor fi plantaţi alţii. „Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că trebuie modernizat parcul. Copacii se taie, dar se replantează sub o altă formă“, spune Mureşan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite