Parcul Mircea cel Bătrân va fi valorificat istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Mircea cel Bătrân  va fi valorificat istoric
Parcul Mircea cel Bătrân va fi valorificat istoric

Situat pe ruinele Cetăţii Domneşti, spaţiul verde din centrul municipiului va face obiectul unui proiect de reabilitare peisagistică

Un proiect ce presupune reabilitarea peisagistică şi funcţională a parcului Mircea cel Bătrân din centrul Râmnicului este supus zilele acestea unei dezbateri publice. Autorităţile afirmă că intervenţia în acest parc ar fi ultima dintr-un şir de reabilitări ale zonelor verzi menite să înfrumuseţeze oraşul.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Programe Externe (DPE), cei care au elaborat studiul pentru reabilitarea parcului, spun că în prezent parcul duce lipsă de o valorificare serioasă a patrimoniului cultural artistic pe care îl deţine, acesta fiind amenajat pe ruinele Cetăţii Domneşti de la Râmnic. De asemenea, specialiştii susţin că parcul nu are dotări esenţiale, precum mai multe bănci ori o toaletă publică.

Devine atracţie turistică pentru amatorii de istorie


Pentru reamenajarea acestui parc, este nevoie de peste un milion de lei noi. Sursele de finanţare sunt ca şi găsite, spun oficialii primăriei. Pentru parcul Mircea cel Bătrân s-ar putea aloca de la bugetul local suma de 150.000 de lei, pe lângă milionul de lei promis de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. În cazul în care acest proiect ar trece de votul consilierilor locali, lucrările ar putea debuta cu o reabilitare funcţională şi peisagistică a parcului.
Experţii de la Direcţia de Programe Externe arată că parcul ar trebui integrat între atracţiile turistice ale oraşului, mai ales că zona poartă marca ruinelor vechii curţi domneşti. O prioritate pentru programul de reabilitare o reprezintă sporirea numărului locurilor de şedere, precum şi amenajarea unor toalete publice. Autorităţile mai vor în parc alei noi şi spaţii verzi extinse, precum şi peluze circulabile.
Toate acestea pentru a transforma spaţiul într-o zonă în care s-ar putea organiza manifestări cultural istorice. Perioada de realizare, potrivit documentelor elaborate de DPE, ar fi de 12 luni.
Cu toatea acestea, potrivit studiului publicat de DPE, la Râmnicu Vâlcea încă nu se respectă normele europene cu privire la spaţiul verde alocat fiecărui locuitor.
La acest moment râmnicenii beneficiază de doar 13 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în condiţiile în care valoarea minimă stabilită de directivele Uniunii Europene este de 26 de metri pătraţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite