Iaşi: UPDATE: Enoriaşii preotului care a murit în drum spre Sfânta Parascheva sunt şocaţi de tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: UPDATE: Enoriaşii preotului care a murit în drum spre Sfânta Parascheva sunt şocaţi de tragedie
Iaşi: UPDATE: Enoriaşii preotului care a murit în drum spre Sfânta Parascheva sunt şocaţi de tragedie

În coliziunea care s-a produs luni dimineaţă în dreptul localităţii vasluiene Zorleni şi-a pierdut viaţa preotul Iancu Petrescu care slujea în localitatea Lehancea, precum şi mama unui alt preot Aurica Podaru (59 de ani) care se afla pe scaunul din dreapta.

Ora 20.00 Miile de pelerini aflaţi la Iaşi pentru a se ruga la Moştele Sfintei Parascheva care stau la rând vor primi ceai cald după ora 21.00. "Am pregătit pentru această seară în jur de 10.000 de pahare cu ceai", a spus Vasile Tiron, şeful Centrului de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Iaşi.

Ora 19.00 Sătenii din comuna Lehancea îl apreciau pe preotul paroh Iancu Petrescu pentru dăruirea cu care se implica în problemele comunităţii.  ”Și-a luat rămas bun de la multă lume. Ne-a spus că se duce să se roage la moaștele Sfintei și era tare bucuros că îl ajută Dumnezeu să meargă la Iași”, ne-a mărturisit Maria Leca, una dintre localnicele din Lehancea.

Citeşte şi:

Ora 17.00 Potrivit Mediafax, soţia preotului a afirmat că soţul său plecase la Iaşi, unde era student la Conservator, împreună cu mama unui alt preot şi dorea să ajungă la moaştele Cuvioasei Parascheva.

Autoturismul în care se aflau cei doi a fost lovit frontal de o maşină care intrase în depăşire neregulamentară, în comuna Zorleni, pe un sector al drumului european E 581“ anunţă Mediafax.

Iancu Petrescu şi Aurica Podaru circulau regulamentar şi au murit pe loc după ce au intrat în coliziune frontală cu o maşină care a intrat pe contrasens în încercarea de a face o depăşire. Şoferul celeilalte maşini se numeşte Iulian Pistol (21 de ani) şi a ajuns de urgenţă la Spitalul de Urgenţă Bârlad, fiind diagnosticat cu fractură la şold şi fractură la gambă.

Poliţiştii vasluieni au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă şoferului vinovat de producerea accidentului de la Zorleni.  Iulian Pistol avea permis de conducere din luna martie a acestui an.

Ora 16.30 Şapte pelerini au ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” în ultimele 24 de ore după ce au leşinat sau au avut probleme cardiace în timp ce aşteptau să se închine la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Patru dintre aceştia au avut nevoie de îngrijiri medicale în această dimineaţă.

„Persoanele prezentau în general probleme cardiace. Au fost stabilizaţi”, a precizat doctorul Diana Cimpoeşu, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului „SF. Spiridon”. Medicii au mai acordat îngrijiri medicale unui bărbat din Bistriţa care a făcut infarct, unei femei din Teleorman care a leşinat şi unui tânăr din Buzău cu probleme digestive. După ce s-au simţit mai bine majoritatea pacienţilor s-au întors la Mitropolie pentru a se închina la raclă.

Ora.16.00 Potrivit jandarmeriei, credincioşii stau în medie cam două-trei ore la rând pentru a ajunge la racla cu Moaştele Sfintei Parascheva. În cursul unei ore, se roagă în jur de 1.200-1.500 de credincioşi.

Călătoria cu trenul de la Argeş până la Iaşi pentru care a pus deoparte 130 de lei nu i se pare grea Mariei Nica de 68 de ani, chiar dacă nu are niciun venit decât munca de pe lângă casă. „Sunt din comuna Corbi de unde este PF Teofan. Ne rugăm să ne ajute Dumnezeu să fim sănătoşi. Venim cu mâncarea de acasă, nişte brânză, ouă şi stăm până miercuri pe unde apucăm”, a povestit Maria Nica.

În această dimineaţă, în jur de 2.000 de pelerini din Voluntari, judeţul Ilfov, s-au închinat la racla Sfintelor Moaşte. Autocarele au ajuns în jurul orei 6.00 şi au părăsit oraşul după ora 12.00.

„Am venit de câteva zile şi am trecut de şapte ori pe la raclă, voi sta până miercuri. Vin în fiecare an şi cred că pelerinii ar trebui primiţi cu mai multă căldură”, a afirmat Georgeta Sadovei, din Braşov.

Tania Roza este din Galaţi şi a venit pentru a doua oară la Iaşi de Sfântă. „Am mai fost şi anul trecut şi am simiţit că ruga mi-a fost ascultată. Am venit cu copilul, soţul, mama şi soacra, şi vom pleca după ce ne vom trece pe la Sfântă”, a afirmat gălăţeanca.

Citiţi şi:

Cele două feţe ale Sărbătorilor Iaşiului

Un pelerin a ajuns la spital după ce a făcut infarct

Puhoi de credincioşi la Sfânta Parascheva (VIDEO)

Restricţii de circulaţie la Sărbătorile Iaşiului

Unde pot găsi pelerinii locuri de cazare

Spre deosebire de alţi ani, când oamenii se îmbulzeau să ia primii Agheasma Mare de la Mitropolie, credincioşii nu s-au îngrămădit luni dimineaţă la butoaiele cu apa sfinţită.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/Cosmin/Sf Parascheva 2009/Sfantul Maslu 12 oct 2009/film aghiazma.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/cosmin/aghiazma 1.jpg width=300 height=225 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false













"Cu ploaia care a căzut peste noapte au venit mai puţini oameni anul acesta. Oricum. butoaiele rămân aici mai multe zile, aşa că cine vrea agheasmă poate să ia când pofteşte", a explicat unul dintre puţinii pelerini prezenţi luni dimineaţă la Sfântul Maslu.

image



10.000 de credincioşi s-au rugat pe "Calea Sfinţilor"


Procesiunea a avut loc duminică seară începând cu ora 19.00.

Mii de credincioşi s-au adunat în curtea Catedralei Mitropolitane pentru a participa la unul dintre cele mai importanet şi aşteptate momente din programul făcut de feţele bisericeşti în această perioadă a anului.

Procesiunea „Calea Sfinţilor“ a plecat pe traseul deja cunoscut de ieşeni, pe ruta Catedrală - strada Sfântul Andrei - Strada Palat - Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”.

Aici cortegiul a fost aşteptat de un sobor de preoţi care au adus scos moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare din Biserica Trei Ierarhi.

Inalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sărutat sfintele moaşte şi a oficiat o scurtă slujbă de pomenire a celor doi sfinţi.

Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dumitrita/pelerinaj film 2.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dumitrita/pelerinaj poza film 2.jpg width=300 height=250 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dumitrita/pelerinaj film 4.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dumitrita/pelerinaj poza film 4.jpg width=300 height=250 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Procesiunea a continuat apoi pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde altă mulţime de oameni a aşteptat să vadă sfintele moaşte.
Aceste au fost depuse pe catafalcul din curtea Catedralei Mitropolitane, unde vor fi lăsate până pe 15 octombrie.

Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dumitrita/pelerinaj film 3.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dumitrita/pelerinaj poza film 3.jpg width=300 height=250 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dumitrita/pelerinaj film 1.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dumitrita/pelerinaj poza film 1.jpg width=300 height=250 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite