Paradox în bănci: dobânda scade, creditele se scumpesc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata dobânzii pentru împrumuturile de pe piaţa interbancară europeană (EURIBOR) este relevantă pentru românii care au de plătit credite în euro, pentru că dobânda lor se calculează în

Rata dobânzii pentru împrumuturile de pe piaţa interbancară europeană (EURIBOR) este relevantă pentru românii care au de plătit credite în euro, pentru că dobânda lor se calculează în funcţie de indicatorul EURIBOR.

Ei bine, referinţa europeană a scăzut cu mai mult de un punct procentual în ultima săptămână, ajungând ieri sub pragul de 5%, dar unele bănci multinaţionale prezente în România şi-au anunţat clienţii că... măresc dobânzile la credite!

Este pentru prima dată, începând din luna ianuarie 2008, când ratele dobânzii pe piaţa interbancară europeană scad atât de puternic. Tot în premieră pentru acest an este şi scumpirea subită a creditelor, trendul general fiind de menţinere pe paliere rezonabile. Situaţia este paradoxală, mai ales pentru că, de regulă, în contractele de finanţare, băncile îşi rezervă dreptul de a modifica dobânzile “în funcţie de piaţa financiară”. Referinţa pieţei europene a scăzut, ar trebui să scadă şi dobânda creditelor în euro!

Abuzurile se pot semnala în instanţă

Majorarea dobânzilor la creditele pentru persoane fizice poate fi contestată în instanţă, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Gheorghe Ciubotaru.

“Au fost cazuri în care instanţa de judecată a considerat majorarea dobânzilor ca fiind o clauză abuzivă din contract şi a anulat acele majorări”, a explicat Ciubotaru.

El susţine că băncile sunt obligate să notifice fiecare client dacă măresc dobânda. „Clienţii trebuie să poată alege între a continua contractul cu banca respectivă sau de a opta pentru o refinanţare la altă bancă“, a mai spus Ciubotaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite