Viaţa românilor din Paradis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa românilor din Paradis
Viaţa românilor din Paradis

Laura şi Florian Câmpean, românii din  ecosatul Piracanga, s-au stabilit în Brazilia pentru că au vrut să-şi schimbe radical destinul. Dacă se vor hotărî, la un moment dat, să părăsească Brazilia, ar putea pleca într-o călătorie în jurul lumii cu rulota sau ar putea sta o vreme în Ecuador sau în Indonezia.

Mai citeşte şi:


Românii Laura (33 de ani) şi Florian Câmpean (37 de ani) se pregătesc să devină părinţi la peste 9.300 de kilometri de România, ceea ce ei obişnuiau să numească „acasă“.

Din iunie, pentru ei „acasă“ e Piracanga, un sat ecologic situat pe plaja Oceanului Atlantic, în statul brazilian Bahia. Peste alte două luni, Piracanga va fi şi casa lui Sasha, fiul pe care îl aşteaptă cei doi, şi pe care l-au văzut pentru prima dată la ecograf înainte de plecarea din ţară.

„Am vrut să ne schimbăm radical vieţile“

În căutarea unui loc scăldat de soare pe tot timpul anului, Laura şi Florian - doi oameni de carieră în România -, au ales Brazilia. De fapt, ne spune Laura, au ajuns acolo pentru că şi-au dorit să schimbe într-o viteză inferioară, adică să se bucure de viaţă, într-un cuvânt: să trăiască!

„Nu ne-am pus nicio secundă problema să stăm în România, după ce am decis amândoi, în octombrie anul trecut, să ne schimbăm radical vieţile. Am pornit la treabă pur şi simplu, am plecat întâi la şcoala de voluntariat din Norvegia (o experienţă care trebuia să dureze un an şi jumătate cu totul), apoi a apărut Sasha (în aprile, Laura a aflat că este însărcinată, n.r.) şi ne-am reorientat“, explică Laura.

Întrebaţi dacă vor mai rămâne „pe acolo“ şi după naşterea lui Sasha, cei doi răspund hotărât. „Da, chiar dacă «pe acolo» poate însemna şi că plecăm într-o călătorie în jurul lumii cu rulota şi cu Sasha sau că ne decidem să stăm o vreme în Ecuador sau în Indonezia. Sau că mai rămânem nişte ani în Brazilia. Sau că pornim noi o comunitate eco în România, într-un loc departe de lumea dezlănţuită. Toate astea înseamnă «pe acolo»“, adaugă Laura.

Muncesc ca să trăiască

Povestea românilor stabiliţi în Piracanga, publicată marţi în exclusivitate de „Adevărul“, a provocat o adevărată dezbatere pe adevarul.ro. Laura şi Florian Câmpean au fost încurajaţi, judecaţi, dar mai cu seamă invidiaţi.

Unii cititori s-au întrebat din ce vor trăi cei doi după naşterea copilului şi ce condiţii îi vor oferi celui mic. În Piracanga, ecosatul în care s­au stabilit românii, regulile sunt simple: pământul îi hrăneşte pe oameni.

„Energia solară este gratuită, panourile sunt garantate 35 de ani. Deocamdată, restul facilităţilor se plătesc din munca pe care o facem aici - amenajarea grădinilor, orele lucrate la grădiniţa din sat. Nu credem în necesitatea şi mai ales în obligativitatea vaccinului, deci suntem relaxaţi. Şi starea naturală de a fi a omului, chiar şi când are vârsta de o lună, este fără medic şi spital!“, le răspunde Laura cititorilor.

Ea şi soţul ei împart casa cu cinci camere, fiecare cu baie şi cu o bucătarie foarte mare, deschisă, cu Didier, gazda lor care stă în Brazilia cam şase luni pe an, dar şi cu Olivia şi Marcelo - ea spanioloaică, el brazilian.

Sfaturi de plecat la drum

Laura spune că „totul începe cu o schimbare de mentalitate, cu o schimbare în conştiinţă“. Dacă asta are loc, restul vine de la sine. Cei care vor să plece ar trebui să-şi urmeze inima şi să aibă curajul să creadă că „iubirea e mai puternică decât frica“.

„Cei care vor o nouă viaţă ar trebui să renunţe la frică, la percepţia că lumea e un mare câmp de bătălie. Că pericolele pândesc la tot pasul. Nu e deloc aşa. Dimpotrivă. Lumea e o minune! Începând cu lumea din interiorul nostru. Ne aşteaptă doar să zicem «da» şi să pornim în explorare...“, crede din tot sufletul Laura.

image

Aşa ne vedem noi viaţa, ca pe o sărbătoare în fiecare zi, ca pe o bucurie, ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu.

image
image

Sunt sigură că până şi în România se poate găsi un colţ de plai, într-o zonă puternic încărcată energetic, pentru cei care vor să trăiască.

image


Laura Câmpean
românca din Piracanga

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite