Papanicolau gratis, sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papanicolau gratis, sub semnul întrebării
Papanicolau gratis, sub semnul întrebării

Programul Naţional de Screening pentru cancerul de col uterin are mari şanse să nu se aplice. Medicii de familie sunt nemulţumiţi de condiţiile financiare incluse în program.

Nici n-au trecut bine două zile de când Direcţia de Sănătate Publică anunţa că, până la finele anului, 3.000 de femei din judeţ vor putea să îşi efectueze teste Papanicolau gratuit, că deja au apărut primele probleme.

Medicii de familie, parteneri în derularea acestui proiect, nu se arată prea încântaţi de faptul că trebuie să consilieze pacienţii în afara orelor de program contra  unei sume de numai 3 lei.

Medicii de familie stau pe gânduri

Niculina Rus, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bistriţa, spune că există puţine şanse ca medicii de familie bistriţeni să fie de acord să participe la acest program.

„Este un proiect foarte benefic pentru pacientele noastre, dar presupune multă muncă de scriptologie şi mobilizare pentru noi. Toate aceste activităţi, prevăzute în ordinul de aplicare, se desfăşoară în extra-program. Pentru o pacientă pe care o consiliem, o trimitem la ginecolog şi apoi îi facem şi rapoarte, primim 3 lei. La un calcul simplu, 20 de paciente într-o lună înseamnă 60 de lei şi nu facem nimic medical. Probabil că vom refuza să participăm. Vom avea o întâlnire în 6 octombrie şi atunci vom decide“, explică Niculina Rus. Gavrilaş Mureşan, medic ginecolog la o clinică privată din Bistriţa, crede că programul naţional este grăbit.

„Tonul programului îl dau medicii de familie, pentru că ei trebuie să emită bilete de trimitere pentru paciente. La noi, dacă vin femeile să îşi facă testul Papanicolau, fără trimitere de la medicul de familie, trebuie să le rea-lizăm contra cost. Fiecare medic ginecolog  ar urma să realizeze 300 de testări pe lună“, spune ginecologul. Despre reacţiile pacientelor la acest program, doctorul Mureşn spune că acestea vor fi pozitive.

„Şi femeile de la ţară sunt foarte receptive. Multe vin şi vor să-şi facă acest test“, spune medicul. Acesta adaugă că va fi problemă cu asistenţa în zonele rurale, pentru că nu se va putea face decât cu o unitate mobilă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite