Papa Benedict al XVI-lea: Folosirea prezervativelor este acceptabilă în anumite cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Benedict al XVI-lea, sfinţind Catedrala Sagrada Familia, o emblemă a Barcelonei - foto: CNN
Papa Benedict al XVI-lea, sfinţind Catedrala Sagrada Familia, o emblemă a Barcelonei - foto: CNN

Utilizarea prezervativului ar putea fi acceptată de Biserica Catolică în anumite cazuri, dacă intenţia este de a reduce riscul de infectare cu virusul HIV, susţine Papa Benedict al XVI-lea, într-o carte care urmează să fie lansată marţi.

Potrivit Papei, prezervativul ar putea reduce riscul de infectare cu HIV, de pildă, în cazul prostituţiei homosexuale. Se pare că Suveranul Pontif a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat jurnalistului german Peter Seewald, anunţă BBC.

Citiţi şi: Papa Benedict al XVI-lea, întâmpinat de 200 de membri ai comunităţii gay, la Barcelona

Publicaţia oficială a Vaticanului a difuzat, sâmbătă, fragmente din acest interviu, care va apărea în cartea intitulată "Lumina Lumii: Papa, Biserica şi Semnele Timpului". Afirmaţiile Papei par să înmoaie poziţia Bisericii Romano-Catolice faţă de utilizarea contracepţiei.

Întrebat dacă Biserica Catolică este "total împotriva utilizării de prezervative", Suveranul Pontif a răspuns: "Este, desigur, nu le vede ca pe o soluţie reală şi morală. Însă, în anumite cazuri, atunci când intenţia este aceea de a reduce riscul de infectare, ele pot fi totuşi un prim pas către o altă sexualitate, mai umană".

Până în prezent, Vaticanul a interzis utilizarea de orice formă de contracepţie - altele decât abstinenţa - chiar şi pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală.

Acest lucru a determinat o reacţie critică la adresa Vaticanului pentru poziţia sa, în contextul crizei SIDA.

Opinia Suveranului Pontif este o surpriză pentru lumea întreagă, având în vedere opoziţia clară a Bisericii Catolice în faţa folosirii prezervativelor. Mai mult, anul trecut, Papa Benedict al XVI-lea susţinea că prezervativele ajută la prevenirea răspândirii virusului HIV, susţinând că mai mult agravează această problemă.

"Este o tragedie care nu poate fi înlăturată doar prin sprijin financiar şi nici prin distribuirea de prezervative, care nu fac altceva decât să agraveze problema", declara Papa în prima sa vizită în Africa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite