Pantofarii în zeghe nu resimt criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patruzeci de deţinuţi încarceraţi lucrează manual pantofi de piele pentru o firmă germană.

Şaisprezece perechi de pantofi de piele pe zi. Aceasta este norma pe care un deţinut aflat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bârcea, din Deva, trebuie să o realizeze. E adevărat că nimeni nu-l obligă să atingă această limită. Aşa cum nimeni nu-i obligă pe deţinuţi să muncească. Cu toate acestea, 40 dintre deţinuţi confecţionează pantofi din piele pentru renumita firmă germană Riker. Vestea bună pentru „pantofarii în zeghe” este că, în timp ce industria de lohn hunedoreană este la podea, firma germană a prelungit contractul cu penitenciarul şi pentru 2009. „Este o activitate demarată la iniţiativa unei firme italiene, care ne-a propus un contract pentru pantofi din piele. Am început să primim comenzi şi să atragem deţinuţii în producţie”, declară Gabriel Vesa, purtător de cuvânt al penitenciarului. Cei 40 de deţinuţi, care s-au transformat peste noapte în cusători de pantofi de lux, ispăşesc pedepse pentru consum de droguri, furturi sau sunt condamnaţi pentru tentativă de omor. Unii dintre ei nu pot fi scoşi la muncă, dincolo de gratii astfel că au posibilitatea de a lucra în celule. E adevărat că nu există prea multe cereri.

Pentru munca depusă deţinuţii primesc 10 la sută din plata manoperei. Restul aparţine statului. Spre exemplu, un deţinut care confecţionează pantofi în valoare de patru milioane de lei vechi primeşte un salariu de 40 de lei. Pantofii realizaţi aici sunt vânduţi pe toate pieţele lumii la preţuri cuprinse între 85 şi 230 de euro perechea.

Pantofar celebru
Cel mai celebru deţinut care a devenit cusător de pantofi de lux, este fostul miliardar Mihail Hodorkovski condamnat în septembrie 2005, la opt ani de închisoare pentru fraudă fiscală şi spălare de bani. Fostul patron al Societăţii petroliere Iukos, lichidată în august 2005 şi trecută în proprietatea statului, plăteşte un preţ dur pentru atitudinea sa faţă de Vladimir Putin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite