Paneth Farkas, condus pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul vânat de nazişti a fost înmormântat, azi, în Cimitirul Evreilor din Cluj-Napoca. Probabil unul dintre cei mai buni sportivi din istoria Clujului s-a stins din viaţă la 92 de ani. Fata vitregă şi concubina sa l-au condus pe ultimul drum.

Un cimitir pustiit, câteva voci şi un pământ roşu. Un sicriu construit din câteva scânduri a fost ascuns, în câteva clipe, într-o groapă din Cimitirul Evreilor de pe Calea Turzii. Astfel arată ultima imagine legată de Paneth Farkas, dar nu şi cea care va rămâne în memoria clujenilor şi a românilor.

Mulţi îşi vor aminti de el ca fiind cel mai mare sportiv din istoria Clujului, o persoană care a trăit pentru sport, scăpând chiar şi din mâinile naziştilor pentru asta. De trei ori. A bătut un record mondial, a luat 50 de medalii de aur, câştigând tot atâtea titluri mondiale şi europene la tenis de masă. Pentru mulţi cunoscuţi ai săi, Paneth a fost prinţul unui Cluj care pe vremuri a fost cetatea tenisului de masă.

Cu zâmbetul pe buze

S-a stins din viaţă marţi seara, la 92 de ani. Bătrâneţea l-a răpus, însă cine şi-ar fi imaginat că un om ca el, cu o viaţă complicată ca a sa, ar putea trăi atât? Pe ultimul drum, un grup de circa 40 de persoane, format din apropiaţi ai săi, l-au însoţit cu zâmbetul pe buze. „E un moment trist, dar e mai plăcut să ne amintim doar de lucrurile frumoase. Îmi amintesc că ne povestea multe, foarte multe, a avut o viaţă incredibilă. Îmi amintesc când mi-a povestit despre chinezi, care îşi tăiau vârfurile pantofilor fiindcă le era prea cald”, ne-a descris fiica sa vitregă, Iulia Olari.

Este fata Iulianei Popa, care a trăit cu Paneth Farkas în ultimii 22 de ani. Nu s-au căsătorit niciodată oficial. „Pot spune că noi suntem cei care ne bucurăm că am putut să-i oferim o familie, mai ales după momentele grele prin care a trecut”, a mai spus Iulia, adăugând că, înainte de toate, pentru ea a fost un tată. Un prieten apropiat al său, dar şi vecin, Ioan Bărbos, îl cunoştea de 15 ani. „Discutam multe în domeniul sportului. Eu am şi înfiinţat un club privat de sport. Era un om excepţional”, ne-a spus acesta.

Bărbatul a avut şi o dorinţă, la fel ca şi alţi clujeni care au comentat subiectul în ultimele zile: noua sală polivalentă, care se va construi la Cluj, merită să-i poarte numele. Ţinând cont de principiile şi orgoliile autorităţilor, aceştia sunt, însă, mai pesimişti în ce priveşte îndeplinirea dorinţei. Dar cum spunea şi Bărbos, toţi cei care l-au cunoscut pe Paneth nu vor uita niciodată că a fost cel mai mare jucător de tenis de masă al României.

Benjamin Muller, oficiant de cult al Comunităţii Evreieşti din Cluj-Napoca:
„Îl cunoşteam din copilărie şi pot spune despre Paneth Farkas că m-a impresionat. M-am bucurat mereu pentru el şi l-am apreciat”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite