Pandemia de gripă, noul război mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Margaret Chan, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că statele trebuie să se aştepte la un al doilea val al gripei.Comitetul de experţi al OMS, care a analizat situaţia gripei porcine în lume, a ridicat nivelul de alertă la 6, adică la grad de pandemie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aşteptat dovezi că virusul se transmite local şi în alte regiuni decât continentul american, unde a apărut noul virus.

Citiţi şi:
OMS prognozează între un an şi doi de pandemie
Bucureşti: A fost confirmat al unsprezecelea caz de gripă porcină
Trecerea la nivelul maxim de alertă pandemică în cazul gripei porcine ar putea panica populaţia

De zece zile, OMS pregătea acest anunţ. Miercuri, directoarea generală a OMS, Margaret Chan, a avut o conferinţă cu miniştrii sănătăţii din cele mai afectate opt ţări, „pentru a încerca să vadă dacă au dovezi incontestabile ale transmiterii locale“.

Potrivit mai multor specialişti din afara organizaţiei, numărul de persoane infectate, 27.737 în 74 de ţări, 141 de decese, justifică declararea pandemiei.

OMS recomandă evitarea panicii

OMS a vrut ca înainte să facă anunţul să se asigure că cele 193 de ţări membre sunt bine pregătite pentru a evita o panică generalizată care ar fi, potrivit organizaţiei, nejustificată.

„Nu vrem ca oamenii să cedeze panicii în mod excesiv“, a explicat Keiji Fukuda, argumentând că „trecerea la nivelul 6 înseamnă că propagarea virusului continuă, dar nu înseamnă că a crescut gravitatea bolii“. Această problemă a gravităţii bolii a generat dezbateri în organizaţie.

Sistemul de alertă pandemică, gândit pentru formele de gripă cele mai ucigătoare din secolul trecut, s-a dovedit nepotrivit în cazul acestui virus, care este nou, însă destul de puţin virulent. Virusul are o rată a mortalităţii aproape echivalentă cu cea a gripei sezoniere, 0,1% în afara Mexicului,  unde a provocat moartea la 0,4% dintre pacienţi.

Citiţi şi:
adevărul.it -  Numãrul românilor depistaţi cu virusul gripei porcine creşte
adevarul.it  - Retrospectiva gripei porcine în Italia
adevarul.es - 121 de cazuri de gripă A în 17 şcoli din Madrid


La presiunea membrilor săi, OMS a încercat să integreze în sistemul său criteriul gravităţii, dar pare să fi renunţat în cele din urmă. „Este foarte dificil de făcut un anunţ global cu privire la severitatea virusului“, în condiţiile în care impactul său este diferit de la ţară la ţară, a explicat un purtător de cuvânt al organizaţiei.

În schimb, dacă virusul ar suferi mutaţii şi s-ar combina cu o tulpină mai virulentă, aşa cum se teme OMS, organizaţia ar putea fi nevoită să îşi reevalueze poziţia. Organizaţia a cerut laboratoarelor de cercetare să treacă la fabricarea vaccinului antigripal, după ce se va încheia producţia celui de gripă sezonieră.

11 cazuri în România

Numărul cazurilor de gripă porcină în România a crescut la unsprezece după ce Ministerul Sănătăţii a confirmat, ieri, un nou caz de infectare cu noul virus gripal. Pacientul este un bărbat care, la fel ca precedentul caz depistat, s-a întors din Canada. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 48 de ani, sosit la data de 8 iunie din Canada, cu o altă cursă decât cea cu care a venit pacientul anunţat miercuri.

Bărbatul s-a prezentat la 10 iunie la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” cu simptome specifice noii gripe. În prezent, pacientul este internat la Institutul „Matei Balş”, are o stare de sănătate bună şi primeşte me­dicaţie antivirală. Auto­rităţile sanitare au început investigaţia epidemiologică pentru identificarea persoanelor cu care acesta a intrat în contact. În privinţa celui de-al zecelea caz, minorul întors tot din Canada împreună cu mama sa, ministerul a precizat că au fost identificate nouă persoane cu care pacientul a intrat  în contact. Aceştia vor fi monitorizaţi zilnic. Alina Gavrilă

Bazac: „Nu există motive de panică“

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, ieri-seară, după anunţarea de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşării nivelului 6 de alertă maximă în cazul epidemiei de gripă A(H1N1), că aceasta înseamnă noi cazuri şi posibil mai severe. Ministrul Bazac a mai precizat că gradul de severitate al pandemiei este considerat moderat.

Ion Bazac a spus că în România nu există o transmitere a bolii la nivelul comunităţii, precizând că nu sunt necesare măsuri suplimentare de prevenţie faţă de cele care deja au fost luate. „Populaţia trebuie să fie conştientă că este vorba de un virus nou pentru care încă se mai fac cercetări”, a declarat Ion Bazac. Demnitarul a reamintit că România are deja un plan naţional de intervenţie în cazul pandemiei. „Viaţa trebuie să decurgă normal, dar măsurile sunt prioritare.

Citiţi şi:
adevarul.es -  Astăzi aflăm dacă va fi decretă starea de alertă 6, pandemia
adevarul.es - Numărul cazurilor de gripă A a ajuns la 374
adevarul.it - Numărul persoanelor care au gripă porcină în Italia urcă la 56


Populaţia trebuie să respecte strict măsurile de prevenţie”, a declarat Bazac. El a mai spus că OMS nu recomandă închiderea graniţelor, însă trebuie respectate măsurile care se iau la intrarea şi la ieşirea din ţară. În România, au fost confirmate până în prezent unsprezece cazuri de gripă porcină. În acest moment sunt internate doar două persoane la Institutul „Matei Balş”, restul pacienţilor fiind vindecaţi.

Măsuri de prevenţie

1 Acoperiţi-vă nasul şi gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Nu împrumutaţi batistele personale.

2 Nu duceţi mâna la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi cu săpun.

3 Evitaţi pe cât posibil aglomeraţiile.

4 Evitaţi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.).

5 Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei. Acestea trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Dacă aveţi febră şi semne de infecţie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiraţie, dureri musculare), prezentaţi-vă de urgenţă la medicul de familie, iar în lipsa acestuia la un spital de boli infecţioase.

Gripa, flagelul secolului XX

Dacă holera a reprezentat flagelul secolului al XIX-lea, în secolul XX a apărut gripa. În secolul XX au existat trei pandemii de gripă. Prima, cea mai devastatoare, gripa spaniolă, a început în 1918.

Maladia a avut o rată a mortalităţii incredibilă şi o altă caracteristică neobişnuită a fost că victimele acesteia au fost persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani mai degrabă decât cele bătrâne şi slabe. De asemenea, gripa spaniolă s-a extins la nivel global cu o rapiditate extraordinară din Europa până în America şi din Africa până în Asia de Sud-Est. Ea a ucis, în doar şase luni, 25 de milioane de oameni.

Până când pandemia s-a stins, au murit 40 de milioane de oameni, mai mulţi decât au pierit în Primul Război Mondial. Statisticile au arătat atunci că o cincime din populaţia globului a fost infectată.După „gripa spaniolă” a urmat „gripa asiatică”. Apărută în Hong Kong, s-a întins până în Europa şi în SUA şi a acţionat în două reprize: în 1957 (când au murit patru milioane de oameni) şi în 1968, când lumea întreagă a crezut că s-ar putea afla în faţa unei catastrofe mondiale similară celei din 1918. În 1968, peste un milion de persoane au decedat.

„Cea mai recentă pandemie a avut loc în 1968 şi s-a declanşat din Asia. Numărul morţilor s-a ridicat la un milion de persoane. Şi România a fost afectată de această pandemie, însă nu se mai ştie numărul morţilor”, a declarat Victor Olsavszky, reprezentant Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru România.

Un milion de victime

Ultima pandemie, cea din 1968, a apărut în Hong Kong şi s-a extins până în Europa şi în Statele Unite. Peste un milion de persoane au decedat atunci, şi România a fost afectată.

Pandemia

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemia este declarată când sunt îndeplinite trei mari condiţii: apare un virus nou, sunt infectaţi oameni din cel puţin două mari regiuni (continente) şi virusul se răspândeşte foarte rapid.

O explicaţie a vitezei de răspândire a virusului în prezent este faptul că acesta se instalează pe căile respiratorii superioare şi astfel este mult mai uşor de transmis prin strănut sau tuşit.

O pandemie de gripă poate fi provocată fie de virusul gripei porcine, fie de cel al gripei aviare.

Cercetările preliminare făcute în cazul gripei porcine arată că virusul care se răspândeşte acum este unul de tip „mediu” ca virulenţă – în sensul că poate provoca moartea a aproximativ 0,1 la sută din populaţia care se infectează.

Specialiştii par de acord de asemenea că virusul actual este mult mai puţin periculos decât cel al gripei aviare, care a dat multă bătaie de cap autorităţilor în ultimii ani.

Restricţii şi campanii antigripă

În perioada premergătoare deciziei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a declara pandemia de gripă porcină, unele state au declanşat campanii publice de informare, iar altele au trecut la măsuri mai radicale – cum ar fi eradicarea efectivelor de porcine. Iată o situaţie pe ţări a măsurilor adoptate, în paranteză fiind trecut numărul de persoane infectate din statul respectiv, potrivit OMS.

Mexic (5.717). Gripa porcină este originară din această ţară. Dar autorităţile spun că punctul culminant a fost depăşit. Este programată redeschiderea în curând a cafenelelor şi restaurantelor, dar nu e limpede când se vor redeschide şi şcolile. Poliţia a căpătat drepturi suplimentare de a reţine persoanele suspecte că ar fi infectate.

Statele Unite (13.217). Au declarat starea de urgenţă în sistemul public de sănătate. Au fost închise unele şcoli din statele Texas, California, dar şi din New York City. Guvernul federal are un buget de 251 de milioane de dolari pentru vaccinuri.

Spania (331). Prima ţară europeană care a semnalat apariţia gripei porcine. Pe cursele spre Mexic sunt împărţite măşti şi mănuşi.

Canada (2.446). Două companii aviatice majore au suspendat cursele către staţiunile mexicane.

Australia (1.224). Companiile aeriene sunt obligate să declare orice pasager suspect de gripă porcină. A detaşat personal medical la aeroporturi.

Marea Britanie (666). Ministerul Sănătăţii a lansat campania „Prinde-l, aruncă-l, omoară-l!”, prin care instruieşte populaţia să strănute în şerveţele şi să se spele mai des pe mâini.

Bulgaria (2). Autorităţile vamale verifică bagajele pasagerilor veniţi din Mexic, Statele Unite, Canada şi Japonia şi confiscă preparatele şi carnea de porc găsite.

Ungaria (3). A instalat monitoare pe aeroportul Ferihegy prin care e măsurată radiaţia electromagnetică a corpului uman – un indicator al unei posibile infecţii cu gripă.

Israel (63). Are programată o întâlnire comună cu Iordania şi Autoritatea Palestiniană pe tema „opririi răspândirii epidemiei de gripă”.

Argentina (235). A pus în funcţiune un spital în incinta principalului aeroport internaţional.

Cuba (5). Autorităţile inspectează camerele de hotel sau casele în care locuiesc persoanele venite recent din Mexic.

Egipt (8). A început omorârea în masă a porcilor. Într-o ţară preponderent musulmană, măsura stârneşte opoziţia minorităţii creştin-ortodoxă copte, care e consumatoare de carne de porc.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite