Pământul din Timiş, "vânat" de moştenitori celebri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de urmarea unei proceduri stufoase, valabile pentru toată lumea. Regele Mihai, prinţi renegaţi, urmaşi ai unor moşieri celebri, dar şi alte personalităţi postdecembriste se numără printre

de urmarea unei proceduri stufoase, valabile pentru toată lumea. Regele Mihai, prinţi renegaţi, urmaşi ai unor moşieri celebri, dar şi alte personalităţi postdecembriste se numără printre cei care cer să le fie retrocedate suprafeţe uriaşe de pământ sau de pădure în Timiş.
Una dintre cele mai controversate cereri aparţine chiar Regelui Mihai, care, spun localnicii, a avut în trecut câteva sute de hectare de pădure pe raza comunei timişene Margina, la graniţa cu judeţul Arad. Schimbările survenite în împărţirea administrativă fac însă ca demersul regelui de a reintra în posesia pădurii să fie complicat. Din punct de vedere juridic, confuzia începe chiar la graniţa dintre cele două judeţe. Regele a depus cerere de retrocedare pentru pădurea din Arad, care se continuă şi în Timiş, pe câteva sute de hectare. Chiar dacă autorităţile de la Prefectura Timiş ştiu despre problemă, primarul comunei Margina, în jurisdicţia căruia intră restul pădurii de retrocedat, susţine că nu a primit nicio cerere în acest sens. "Eu nu am primit nimic! ştiu că toţi încearcă să facă un fals cu noi, toată lumea mă presează, dar eu nu am cerere! Eu îl respect pe rege, respect toate instituţiile statului, dar nu pot face nimic decât pe cale legală. Dacă pădurea a fost a lui, eu n-am nimic împotrivă, dar nu pot să o dau decât pe cale legală", a declarat Ionel Costa, primarul comunei Margina.

Neînţelegeri în familie
Prinţul Paul al României şi tatăl său, prinţul Mircea Grigore al României, au cerut de la autorităţile locale restituirea a 772 de hectare de teren agricol şi 537 de hectare de teren forestier la Banloc, conform Legii 247/2005. Dosarul este încă în lucru, dar situaţia este mult mai complicată, din cauza neînţelegerilor dintre membrii familiei regale. Printr-o adresă înregistrată la Primăria Banloc, Casa Regală avertizează că pe rolul Tribunalului Teleorman se află un proces în care este contestată descendenţa lui Mircea Grigore din Carol al II-lea. În mare impas, Comisia locală de fond funciar de la Banloc a cerut sprijinul Prefecturii Timiş pentru rezolvarea acestui caz.

Record
De departe, recordul suprafeţei de retrocedat aparţine urmaşilor lui Max Ausnit, marele industriaş român din perioada interbelică. În anul 2001, ei au depus o cerere pentru restituirea în natură a Domeniului Nădrag, Gara Găvojdia, cu suprafaţa totală de 11.000 de hectare. Comisia judeţeană de fond funciar a rezolvat doleanţa lui Virgil Măgureanu, care a depus pe numele Asztalos o cerere de retrocedare pentru cinci hectare la Uivar. Gelu Voican Voiculescu a primit şi el 50 de hectare. În lucru sunt încă dosarele de retrocedare ale moştenitoarei marelui industriaş Dumitru Mociorniţă, Marie Rose (50 de hectare de teren arabil la Jamu Mare şi 94 de hectare de pădure), al lui Mocioni Starcea, care a solicitat 1.100 de hectare la Ohaba Lungă şi cel al soţiei lui Ionel Blănculescu, care vrea să-şi recupereze terenul de la Ciacova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite