Palatul lui Videanu din curtea bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost primar al Capitalei, Adriean Videanu, şi-a ridicat pe malul lacului Snagov un domeniu pe un teren concesionat de la Parohia Ciofliceni, pentru 99 de ani.

Adriean Videanu (50 de ani), fost primar al Capitalei şi fost ministru al Economiei, şi-a ridicat un adevărat domeniu la Snagov, pe un teren de 5.400 de metri pătraţi, concesionat pe 99 de ani cu suma totală de 10.000 de euro (101 euro pe an).

Contractul de concesiune dintre Parohia Ciofliceni şi familia Videanu a fost avi­zat de Arhiepiscopia Bucureştiului. După ce a pus mâna pe teren, „regele marmurei" şi-a construit palatul.

O vilă cât alte şase

Palatul Videanu are nu mai puţin de 1.340 de metri pătraţi, structurat pe mai multe niveluri: demisol, parter şi două etaje. Imobilul numără patru apartamente mici şi 12 camere.

În condiţiile în care Adriean Videanu a declarat că locuieşte în vila de la Snagov împreună cu soţia şi cei doi copii, dimensiunile vilei sfidează raţionalul, cochetând cu megalomania. Fiecare membru al familiei beneficiază de 335 de metri pătraţi.

Verandă cu vedere la lac

Un alt calcul arată că dimensiunea vilei însumează suprafaţa a alte şase vile cu suprafeţe de 220 de metri pătraţi. Preţul întregii construcţii a fost unul pe măsură: peste 4,5 milioane de euro. Pentru ridicarea monumentalei reşedinte, constructorii au lucrat aproape cinci ani, până în 2010.

Un templu al marmurei

Scările maiestuoase de la intrare, din marmură şi granit, poziţionate către lac, creează o imagine deosebită. Aceleaşi materiale de construcţii au fost folosite şi pentru decorarea zidurilor groase.

În interior, eşti strivit de aceeaşi senzaţie de grandomanie. Living-roomul este imens, proporţional cu dimensiunile reşedinţei. Vila are piscină interioară, sală de sport, cramă. Reşedinţa are finisaje scumpe, de cea mai bună calitate.

Curtea domeniului trădează şi ea investiţii masive: fântână arteziană, piscină, foişor şi un chioşc de vară completeaza imaginea exclusivista a reşedinţei. O duzină de muncitori întreţin permanent imensul domeniu. 

Tun imobiliar la cimitir

Domeniul de 5.400 de metri pătraţi pe care Adriean Videanu şi-a ridicat palatul a fost concesionat, pe 99 de ani, de la Parohia Bisericii Ortodoxe Ciofliceni (Snagov).

image

Scările de la intrarea palatului Videanu

Terenul fusese disponibilizat, iniţial, de Primăria Snagov, pentru extinderea cimitirului Snagov. Astfel, Biserica a primit un lot de 10.000 de metri pătraţi. Ulterior, feţele bisericeşti au uitat de cimitir şi au concesionat o parte din teren lui Adriean Videanu.

Tranzacţia a fost parafată în 2005, când Videanu era proaspăt primar general al Capitalei. Un adevărat tun imobiliar în cea mai selectă şi mai scumpă zonă din jurul Capitalei, preţul concesiunii fiind doar de 10.000 de euro pentru 99 de ani.

Avizul pentru concesiune a fost dat de Mitropolia Munteniei şi Dobrogei - Arhiepiscopia Bucureştilor. În urma solicitării noastre oficiale, instituţia bisericească nu a răspuns întrebărilor noastre: care a fost raţiunea economică a acestui contract şi de ce s-a renunţat la extinderea cimitirului din Ciofliceni? Nici Videanu n-a fost disponibil pentru a-şi exprima un punct de vedere. 

Când bogat, când sărac

Adriean Videanu are o avere impresionantă, de milioane de euro. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2010, pe vremea când era ministru al Economiei, Videanu mai deţine, în afara monumentalei reşedinţe de la Snagov, două apartamente în Capitală (în prezent, închiriate), de 93, respectiv, 81 de metri pătraţi, precum şi un teren intravilan, de 1.800 de metri pătraţi, pe malul lacului Cinciş, în judeţul Hunedoara.

image

Averea fostului demnitar este completată de o colecţie de ceasuri şi bijuterii, în valoare de 183.000 de euro, precum şi tablouri şi alte obiecte de artă, evaluate la 37.000 de euro.

Adriean şi Mioriţa Videanu au fost sau sunt acţionari la mai multe firme importante, precum Marmosim SA, Titan Mar SA, Auto Marcus SA. Acestea le-au adus, anual, dividente de milioane de lei. În prezent, Adriean Videanu mai este prezent doar în firmele Titan Mar SA, Equity Invest SA şi Secon SA Roşiorii de Vede.

În declaraţiile de avere din 2005 şi 2006, Adriean Videanu a consemnat că deţine în conturile sale bancare suma de 770.000 de euro. În declaraţiile sale ulterioare, această sumă a dispărut pur şi simplu, fără justificare.

Lichidităţile familiei Videanu au fost, în 2010, surprinzător de reduse. În patru conturi, deschise la o singură bancă, Adriean Videanu avea 64.000 de lei (14.500 de euro), 4.500 de euro şi 30 de dolari.

Cu bordura de gât

În perioada în care a condus Capitala, Adriean Videanu a rămăs în memoria bucureştenilor ca „primarul bordură". Bucureştenii îşi amintesc că principala caracteristică a mandatului lui Videanu la Primăria Generală a fost înlocuirea continuă şi obsesivă a bordurilor.

Ani de zile, traficul a fost paralizat de şantierele interminabile ale lucrărilor de infrastructură. De bordurile lui Videanu au beneficiat nu numai arterele reabilitate. Au fost puse borduri până şi în parcuri, iar unele au fost înlocuite la doar câteva luni după ce fuseseră schimbate.

Din acest motiv, Adriean Videanu a fost numit de bucureşteni „primarul bordură". Presa a dezvăluit că interesul edilului în „borduriada" era unul direct. Firma sa, Titan Mar SA, ar fi primit contracte de la primărie.
În 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar cu privire la afacerea cu borduri a familiei Videanu.

335 de metri pătraţi revin pentru fiecare membru al familiei dacă împărţim suprafaţa de 1.340 la patru.

Profil Adriean Videanu

- Născut la 1 iunie 1962, în comuna Crevenicu, judeţul Teleorman

- 1987, a absolvit Facultatea de Transporturi, din cadrul Politehnicii Bucureşti, secţia Autovehicule Rutiere

- 1990-2005, deputat de Teleorman, pe listele FSN, PD şi PDL

- 1990-2001, membru al Biroului Executiv al PD

- 1993-1996, preşedinte al organizaţiei de tineret a PD

- 1996-2001, secretar al Biroului Executiv al PD

- 2001-2004, vicepreşedinte al PD

- 2004-2005, ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul economic (Guvernul Tăriceanu)

- 2005-2008,  primar general al municipiului Bucureşti

- 2008-2010,  ministru al Economiei

- Este căsătorit cu Mioriţa Videanu şi are doi copii, Diana-Alexandra şi
Andrei-Valentin

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite