Palatul Culturii din Iaşi, mutat la Bârlad sau la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în pericol să se prăbuşească la primul seism. Palatul Culturii din Iaşi, care găzduieşte patru muzee şi Biblioteca judeţeană "Gheorghe Asachi", a primit 8 milioane de euro pentru lucrările

în pericol să se prăbuşească la primul seism. Palatul Culturii din Iaşi, care găzduieşte patru muzee şi Biblioteca judeţeană "Gheorghe Asachi", a primit 8 milioane de euro pentru lucrările de consolidare. Lucrările vor dura maximum 30 de luni, timp în care miile de exponate, dar şi sutele de mii de cărţi vor trebui depozitate în alte spaţii.

"Nu avem spaţii nici pentru funcţionarii noştri"
Radu Prisăcaru, prefectul de Iaşi, a solicitat primarului Gheorghe Nichita să identifice spaţii în care exponatele de la Palatul Culturii să poată fi depozitate şi chiar expuse în condiţii care să nu ducă la deteriorarea acestora. Nichita spune însă că municipalitatea "nu are spaţii suficiente pentru funcţionarii săi, mutarea exponatelor în clădirile ce ţin de Primărie fiind, practic, imposibilă". Neplăcut surprins de poziţia primarului, prefectul Prisăcaru a precizat că va încerca mutarea exponatelor în alte judeţe. "Voi vorbi la muzeele importante din judeţele limitrofe Iaşiului, pentru a găzdui doi-trei ani exponatele de la Palatul Culturii. Nu este posibil să ne lăudăm cu Palatul Culturii, dar să nu facem nimic pentru a muta piesele acum, când, pentru prima dată, avem banii pentru consolidarea clădirii", a declarat prefectul de Iaşi. Radu Prisăcaru nu s-a declarat prea surprins de poziţia primarului care "a permis organizarea de concerte lângă Palat, deşi acest lucru era interzis deoarece difuzoarele puternice şi focurile de artificii afectau clădirea".

150.000 de exponate de muzeu, împărţite
şefii judeţului şi oamenii de cultură din Iaşi ar urma să se întâlnească astăzi la Primărie pentru a lua o decizie în legătură cu cele 150.000 de obiecte ce vor trebui mutate. Muzeele din municipiile situate în judeţele limitrofe Iaşiului ar putea găzdui cea mai mare parte a exponatelor ce provin de la Palatul Culturii. şefii judeţului Iaşi par mulţumiţi de soluţie, însă au şi o temere: "Să nu rămânem, în urma transferului, fără patrimoniu, cum a rămas România fără tezaur".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite