Măcel la un hotel de cinci stele din Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi alte 57 rănite marţi seara, într-un nou atentat comis în Pakistan, care a vizat un hotel de cinci stele din Peshawar, în nord-vestul ţării, în apropiere de zona în care armata desfăşoară lupte împotriva talibanilor, relatează AFP.

Mai citeşte şi:

Cel puţin 11 morţi în atentatul din Peshawar
Uniţi împotriva talibanilor


Bomba a fost ascunsă într-un camion de livrări şi a explodat curtea hotelului Pearl Continental, în plin centrul oraşului cu peste 2,5 milioane de locuitori.

Şeful poliţiei provinciale, Malik Naveed, se teme că bilanţul victimelor ar putea creşte. „Peste 500 de kilograme de explozivi au fost folosite“, a declarat Shafqat Malik, un alt oficial de rang înalt din cadrul poliţiei. Pearl Continental nu mai este de mult timp vizitat de străini, dar membrii unor organizaţii neguvernamentale care lucrează în continuare în Peshawar obişnuiau să ia cina la restaurantul hotelului.

Aşa se explică faptul că printer victime se află şi doi angajaţi ai ONU, sârbul Aleksandar Vorkapic de la Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi şi Philippine Perseveranda So care lucra pentru UNICEF. Atentatul nu a fost revendicat, dar autorităţile îi suspectează pe talibani că ar fi la originea numeroaselor atacuri care au lovit oraşele pakistaneze în ultimele săptămâni, ca represalii la ofensiva militară lansată de Guvern în Valea Swat (nord-vestul ţării).

Este al şaptelea atentat comis în decurs de o lună la Peshawar, oraş situat nu departe de zonele în care armata se luptă de la sfârşitul lunii aprilie cu talibanii care au legături cu al-Qaida.

Aceştia avertizaseră de mai multe ori în ultimele zile că îşi vor intensifica atacurile pentru a-şi răzbuna morţii din această ofensivă. Aproape 2.000 de persoane au murit în ultimii doi ani în Pakistan în peste 230 de atentate, majoritatea sinucigaşe. Ele sunt comise de islamişti care au legături cu reţeaua lui Ben Laden şi care reproşează Islamabadului că s-a aliat cu Washingtonul, de la sfârşitul anului 2001, în războiul contra terorismului.

Ministrul provincial pentru caritate islamică, Zarshaid Khan, a declarat pentru AFP că în momentul în care s-a produs explozia participa în hotel la o reuniune cu reprezentanţi ai unor donatori străini, cu scopul de a strânge fonduri pentru refugiaţii din valea Swat, unde trupele guvernamentale luptă cu talibanii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite