Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Adrian Ploscaru (33 de ani), din Focşani, are o pasiune pentru literatură, film şi călătorii, de aceea nu a ezitat să-şi facă abonamente la toate colecţiile „Adevărul“.

„Un ziar interesant şi complet"

„Ideea lansării acestor colecţii este excelentă, deoarece astfel se asigură accesul la cultură. Cumpăr toate cărţile, deşi pe unele le-am citit în timpul studenţiei, pentru că într-adevăr merită. Ziarul mi se pare interesant şi complet, iar suplimentele cuprind informaţii din toate domeniile", mărturiseşte Adrian Ploscaru.

Pe lângă timpul dedicat lecturii, Adrian adoră să călătorească, în special la munte, preferând Bulgaria şi Italia. Avocatul focşănean cochetează şi cu filatelia şi fotografia, activităţi despre care spune că îl ajută să se relaxeze.

Codul bunelor remanieri

G uvernul Boc, singur - vorba vine! - în faţa conştiinţei de sine, îşi face ajustările şi îndreptările de rigoare, inclusiv pe acelea de personal ministerial. Unii „membri marcanţi" chiar din interiorul factorului politic ce susţine puterea actuală spun că remanierea e prea superficială şi că nu vizează esenţa problemelor de guvernare dictate de criză. A fost dreptul lor să se exprime!...

Citeam, în adolescenţă, un eseu asupra nuanţelor unor cuvinte apropiate ca sens. Acolo, legat de tema noastră, cea a remanierii, se despica firul în patru asupra diferenţei dintre „schimbare" şi „transformare" (termenii erau trataţi la modul foarte general, aproape categorial din punct de vedere filosofic). Despre „schimbare" (atunci când nu vorbim de o netă „înlocuire") se spunea că reprezintă un proces petrecut doar la suprafaţa entităţii respective (obiect, fiinţă, fenomen de orice natură). O cosmetizare. În schimb, „transformarea", ca principiu, este ceva mult mai de substanţă, de profunzime. Transformarea se ocupă de însăşi structura de bază, intimă, a obiectului respectiv, asupra căruia acţionează (să spunem că o reformă schimbă un sistem social, pe când o revoluţie îşi propune efectiv s-o transforme). Un exemplu popular este cel al „lupului care-şi schimbă părul, dar năravul ba", unde „cumătrul lup", într-adevăr, nu suferă o transformare, ci doar - cum bine atestă proverbul - o uşoară schimbare de faţadă.

Revenind în actualitate, Guvernul Boc corespunde -  prin remanierea sa -  ideii de  schimbare (formulat „remaniere"), şi nu celei de transformare (doar atât s-a obţinut de această dată, printr-o rezultantă a mai multor curente politice din arcul guvernamental). Nouă, guvernaţilor, ne-ar sta bine să dăm o şansă, totuşi, şi acestui guvern remaniat. Şi să-i mai urăm să nu cadă în păcatul de a „umbla cu cioara vopsită"!

Florin Nechiti

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite