Pacientul mort la Urgenţă în Slatina, rezultatul nepăsării medicilor - ancheta ministerială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat noaptea trecută, la Slatina, după mai mult de patru ore de audieri în cazul pacientului mort pe holurile Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţe Slatina, înlocuirea şefilor DSP Olt, Spitalului Judeţean, desfacerea contractului de muncă pentru patru medici şi o asistentă şi alte sancţiuni disciplinare.

Deciziile au fost fundamentate, potrivit ministrului, pe faptul că s-a constatat o culpă medicală.

"Am constatat o culpă medicală şi o culpă profesională, şi am luat măsuri organizatorice. Restul de măsuri legale vor fi luate de autorităţile competente. Colegiul medicilor va stabili dacă medicii vor mai putea profesa sau nu, noi le-am desfăcut contractele de muncă. Şi, începând din această noapte, aceşti medici nu mai lucrează în spital", a declarat Bazac, citat de NewsIn.

Potrivit ministrului Sănătăţii, motivele care au determinat sancţionarea cadrelor medicale din Slatina sunt mai multe, printre ele aflându-sel: "pasarea de la o secţie la alta a pacientului Mihai Constantinescu fără a i se face analize corespunzătoare şi a primi îngrijiri medicale"; "lipsa manevrelor de resuscitare atunci când pacientul a intrat în stop cardiac şi modificări în fişa medicală survenite chiar înaintea sosirii lui Ion Bazac la Slatina şi ulterior încheierii fişei medicale".

Concluziile raportului ministrului Sănătăţii în urma audierii şi studierii documentelor arată că pacientul a fost transportat de la domiciliu la Spitalul Judeţean de Urgenţe Slatina, la Unitatea de Primire Urgenţe, unde a fost primit, considerat fiind un caz social. A fost trimis ulterior la secţia de Cronici. De aici, s-a reîntors la UPU, de unde a fost trimis la Boli Interne, ulterior fiind trimis la Boli Cronice. De la această ultimă secţie s-a reîntors la UPU, unde a decedat.

"În acest timp, mai mult de patru ore, pacientul a fost examinat superficial, nu i s-au recoltat analize, nu i s-au făcut investigaţii, nu i s-a administrat niciun tratament, în pofida faptului că majoritatea personalului audiat a spus că starea pacientului era foarte gravă. Medicul de la Boli Cronice a afirmat că motivul principal al retrimiterii către UPU a pacientului a fost reprezentat de starea sa foarte gravă. Decesul survine la UPU fără a se face vreo manevră de resuscitare cardiopulmonară, la declanşarea stopului cardiac", se arată în raport.

Ministrul Bazac a opinat că atitudinea cadrelor medicale faţă de pacientul Mihai Constantinescu nu are legătură cu şpaga şi că e vorba doar de nepăsare, iar rezultatele necropsiei nu vor fi în măsură să schimbe cumva situaţia cadrelor medicale care au ignorat pacientul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite