Pacienţii riscă să plece cu TBC din Spitalul nr. 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare săptămână sunt internate persoane care suferă de tuberculoză

Oltenii care trec prin secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova se pot trezi în orice moment cu tuberculoză şi chiar meningită. În această secţie sunt internate, în mod anormal, spun medicii, persoane cu afecţiuni de natură infecţioasă, care se răspândesc prin tuse sau strănut .

Nu sunt rezerve sau medicamente speciale


„Toate cazurile grave de la spitalele de Boli Infecţioase «Victor Babeş» şi de Neurologie se rezolvă în cadrul acestui spital, pentru că acolo nu există serviciu de Terapie Intensivă, adică nu sunt materiale necesare pentru tratarea unei funcţii vitale, fie ele respiratorii, cardiace sau renale. Noi nu avem rezerve speciale pentru aceste cazuri“, a declarat dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical de la SJU.
Pentru ca un bolnav de TBC să fie internat la SJU, există două variante, spun medicii: fie ca acesta să stea pe un pat vecin cu o persoană neinfectată, fie să fie mutaţi toţi bolnavii din secţie.  Specialiştii de la Spitalul nr. 1 se tem că pot  fi oricând diagnosticaţi cu TBC şi mai spun că, pe paturile unde au dormit cei cu TBC au stat, a doua zi, mămici care tocmai născuseră. „Riscul pentru personal şi pentru bolnavi este destul de mare. Trei persoane de la spitalul nostru s-au îmbolnăvit de TBC în decursul ultimilor ani“, a menţionat dr. Cristina Calangiu.

Monitoarele se lasă aşteptate


Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase recunoaşte că situaţia este una neobişnuită. „Secţia ATI este în curs de amenajare. Problema se poate rezolva în câteva zile sau săptămâni, încă nu ştim cu siguranţă“, a afirmat dr. Constantin Ecobici, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.
La secţia de ATI de la Spitalul nr. 1  sunt în prezent 146 de angajaţi, dintre care 24 de medici şi 90 de asistenţi medicali. Potrivit specialiştilor, un bolnav de TBC care nu este sub tratament adecvat riscă să transmită microbul altor 10-15 persoane cu care intră în contact.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite