Pacienţii aduc pastile şi rivanol de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele şi clinicile de stat nu mai au bani pentru medicamente Pacienţii cumpără şi banalul algocalmin, pentru că spitalele au bani doar pentru salarii. Managerii acuză Casa de

Spitalele şi clinicile de stat nu mai au bani pentru medicamente

Pacienţii cumpără şi banalul algocalmin, pentru că spitalele au bani doar pentru salarii. Managerii acuză Casa de Sănătate.

Farmaciştii confirmă faptul că zilnic, zeci de aparţinători şi bolnavi cumpără tratamentele de care ar trebui să beneficieze ca asiguraţi. "Mulţi sunt aparţinători, dar vin şi bolnavi în pijamale să cumpere ser fiziologic, vată, ace de seringă, chiar medicamente foarte scumpe, de peste 100 de lei cutia", a spus Simona Lupu, şefa unei farmacii de lângă Spitalul Municipal.

"Trebuie permanent să înnoim stocurile de flexule, vată şi pansament. Cererea este foarte mare", a spus Rodica Vlad, patroana unui lanţ de farmacii. Situaţia cea mai gravă este la Casa Austria, unde ajung cazurile cele mai grave.

Spitale care trăiesc din donaţii

"Bolnavii îşi cumpără medicamente, noi primim pacienţi din cinci judeţe, până se fac deconturile între Casele de Asigurări, alte diligenţe, nu putem aştepta să ne vedem de actul medical. La sfârşitul lunii septembrie am putea intra într-o sincopă cu daune grave", a spus chirurgul Gheorghe Nodiţi de la Casa Austria. La Spitalul de Boli Infecţioase 80% din buget se duce pe salarii.

"Suma de bani de la Casa de Sănătate, în octombrie, va fi simbolică", a spus directorul Dorin Vancea. Maternitatea Odobescu supravieţuieşte din sponsorizări. "Cu ajutoare de la Caritatea şi diverşi sponsori ne descurcăm", a spus managerul spitalului, Ioan Sas.

Şeful Casei: Pacienţii îşi pot recupera banii

Managerii spitalelor din Timişoara spun că au anunţat Casa de Sănătate de lipsa banilor, fără a primi soluţii. "Sunt mincinoşi. Faptul că nu te poţi descurca în legile care există este o problemă. Managerii sunt legaţi de mâini şi de picioare, trebuie să plătească salariile, curentul, apa.

Singurul loc în care pot face reduceri e la medicamente şi să trimită pacienţii să şi le cumpere singuri", a spus directorul CJAS Timiş, Horia Cristian. El le explică pacienţilor că îşi pot recupera aceşti bani, la ieşirea din spital, conform unei legi.

În regiune nu sunt probleme

ARAD: Bolnavii din Arad sunt trimişi la farmacii doar dacă doresc să urmeze tratamente cu medicamente din străinătate, care nu se află pe stocurile spitalelor. Medicamentele pentru bolile oncologice, prescrise de medicii specialişti, se eliberează de orice farmacie, la fel şi medicamentele pentru diabetici. (Paula Bulzan)

CARAŞ-SEVERIN: "De trei ani nici un pacient al Spitalului Judeţean nu şi-a mai cumpărat medicamente sau materiale. Suntem descoperiţi la unele medicamente ieftine, pe care producătorii nu vor să le facă din cauză că le produc pierdere", a spus managerul Spitalului Judeţean Reşiţa, Violeta Florea. (Matei Mircioane)

"Sunt mincinoşi. Faptul că nu te poţi descurca în legile care există este o problemă"
Horia Cristian,
director CJAS Timiş

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite