Păcăleală cu mărirea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis, ieri, prin ordonanţă de urgenţă, să amâne cu un an termenul de intrare în vigoare a  legii de majorare a pensiilor pentru grupele I şi  II de muncă.

Legea ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie 2009, de aceste majorări urmând să beneficieze 1,8 milioane de pensionari.

„Ordonanţa de urgenţă amână data de la care se aplică legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă până când vor fi parcurse cele patru etape de calculare aflate acum în desfăşurare, urmând ca ulterior să fie plătite doar diferenţele“, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Băsescu a promulgat legea în octombrie

Legea privind majorarea pensiilor a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la sfârşitul lunii octombrie, după ce actul a fost atacat la Curtea Constituţională de către Guvern.  Judecătorii instituţiei au respins însă demersul Executivului.

Deputaţii au adoptat în Parlament în luna septembrie cu 173 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă” şi şapte abţineri o iniţiativă legislativă privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi a II-a de muncă de la 1 ianuarie 2009. Iniţiativa modifică Legea 19 pe 2000 privind sistemul public de pensii.

Potrivit propunerii adoptate de Parlament, „pensionarii sistemului public şi asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupe superioare de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite beneficiază de majorarea punctajelor de pensii astfel: cu 50% pentru cei încadraţi în grupa I şi cu 25% pentru cei încadraţi în grupa a II-a. 

Motivarea Curţii în momentul respingerii iniţiativei Executivului a fost aceea  că majorarea nu instituie discriminări sau privilegii, ci se justifică pentru motive de protecţie socială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite