PSD îl suspectează pe Antonescu de blat cu Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, acuzat de PSD că încearcă apropierea de PDL
Crin Antonescu, acuzat de PSD că încearcă apropierea de PDL

Pe lista lungă a divergenţelor dintre PSD şi PNL s-a adăugat ieri suspiciunea social-democraţilor că liderul liberal, Crin Antonescu, ar fi purtat negocieri cu secretarul general al PDL,Vasile Blaga, într-o întâlnire secretă.

Potrivit unor surse, presupusa întrevedere dintre cei doi a fost principalul motiv de dispută în cadrul consultărilor PNL-PSD, care au avut loc cu uşile închise, la iniţiativa preşedintelui liberal.

Mai citeşte şi:

Alianţa „ba DA, ba NU!“

Delegaţia PSD s-a dus la şedinţa cu liberalii decisă să-i ceară lui Crin Antonescu explicaţii despre întâlnirea pe care acesta ar fi avut-o joia trecută cu Vasile Blaga, în apropiere de Turnu Măgurele.

„Nu m-am întâlnit cu Vasile Blaga. Şi dacă m-aş fi întâlnit, nu era treaba voastră", a răspuns Antonescu, potrivit surselor participante la discuţii. Preşedintele PNL a adăugat că liberalii nu intenţionează să încheie o nouă alianţă cu PDL, răspunzând astfel temerilor social-democraţilor. Surse din PSD susţin însă că Antonescu ar pune la cale apropierea de Vasile Blaga şi de democrat-liberalii grupaţi în jurul acestuia.

Planul ar include, într-o primă fază, susţinerea lui Blaga pentru a deveni preşedintele PDL, facilitându-i „culoar liber" prin atacuri constante la adresa lui Boc şi a lui Băsescu pe de o parte, şi a PSD de cealaltă parte. Pasul următor ar fi ca la alegerile din 2012, PNL să obţină intrarea la guvernare alături de PDL-ul condus de Blaga, iar Antonescu să ceară postul de premier. Aceleaşi surse mai spun că intenţiile lui Antonescu sunt susţinute doar de o parte a PNL.

În schimb, în interiorul PNL se vorbeşte de mai multă vreme de ipoteza unei apropieri a partidului de tabăra lui Blaga, dar mişcarea ar avea ca scop câştigarea susţinerii parlamentarilor fideli acestei tabere. Liberalii susţineau însă că o colaborare cu tabăra Blaga este foarte dificilă, deoarece secretarul general al PDL ar dori ca Emil Boc să rămână în fruntea Executivului. În acest fel, prim-ministrul s-ar alege cu  imaginea erodată, situaţie care l-ar avantaja pe Blaga, pe termen lung. 

Ameninţări cu ruperea colaborării

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi liderii grupurilor parlamentare PSD, Mircea Duşa şi Ilie Sârbu, i-au cerut lui Antonescu să renunţe la atacurile îndreptate împotriva social-democraţilor, potrivit surselor citate. În caz contrar, ar fi avertizat pesediştii, colaborarea cu PNL se va încheia. Antonescu nu şi-ar fi luat însă niciun angajament. Liderul PSD, Victor Ponta, nu a participat la discuţie, fiind plecat la o reuniune a Internaţionalei Socialiste.

Cu doar o oră înainte de începerea discuţiilor, Crin Antonescu nu fusese informat despre absenţa lui Ponta. Liderul PSD nu a fost singurul care i-a făcut o surpriză lui Antonescu, cel care a lansat invitaţia la discuţii tuturor partidelor parlamentare. UDMR şi minorităţile nu au mai venit la întâlnire, deşi, iniţial, confirmaseră participarea. Antonescu a acuzat PDL de presiuni asupra acestor parlamentari din coaliţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite