PSD iese în faţa PDL cu un procent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vadim Tudor şi Gigi Becali se întorc spectaculos în viaţa politică după eşecul din 2008. Un calcul neoficial al mandatelor arată că PSD va trimite 11 deputaţi în PE, PDL, 10, PNL, 5, iar PRM şi UDMR, câte trei. Lista europeană este completată de Elena Băsescu.

Mai citiţi şi:

Ce s-a schimbat de-a lungul a trei runde de alegeri
Riscă puşcăria pentru 250 de lei şi 30 de voturi
Dreapta a cucerit Europa


Rezultatele finale, date publicităţii ieri de Biroul Electoral Central, după numărarea tuturor voturilor, plasează PSD pe primul loc, la o diferenţă de procent de 1,35 faţă de PDL. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că succesul electoral este al PSD, iar democrat-liberalii au pretins că au câştigat împreună cu Elena Băsescu.

Deocamdată, mandatele nu au fost atribuite oficial. Fiecare partid şi-a făcut ieri calculele privind împărţirea mandatelor şi alocarea lor, în funcţie de redistribuirea voturilor. PSD a calculat, de exemplu, că social-democraţii au obţinut, fără redistribuire, zece mandate, democrat-liberalii, nouă, liberalii, patru, maghiarii, trei, la fel ca şi partidul lui C.V. Tudor. Prin redistribuire vor fi atribuite cinci mandate. Astfel, neoficial, lista pentru Bruxelles era formată ieri din unsprezece eurodeputaţi PSD, zece ai PDL, cinci ai PNL, trei ai PRM, trei ai UDMR şi Elena Băsescu.

UDMR ŞI PRM, în creştere

UDMR a obţinut unul din cele mai bune procente ale sale, 8,92%, aproape la egalitate cu PRM.

Alegerile europene au readus în prim-plan partidul naţionalist al lui C.V. Tudor şi pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali. PRM nu a reuşit să treacă de pragul parlamentar la alegerile generale din 2008, iar pentru Vadim Tudor rezultatul de la europarlamentare a constituit, după cum a declarat, o revanşă. Becali s-a prezentat duminică seară la sediul PDL Ilfov ca să „negocieze“ aderarea la PPE.

Deocamdată, grupul european al popularilor beneficiază de 13 mandate de europarlamentari români, cele zece ale PDL, însumate cu cele trei ale UDMR.

Liberalii au obţinut mai puţin decât se aşteptau în euroalegeri: 14,53%, faţă de 20% în toamna trecută. Ei sunt consideraţi de fapt cei mai dezavantajaţi în urma scrutinului european, deoarece au obţinut cinci mandate, cu unul mai puţin faţă de 2007. PNL se plasează astfel, pe un trend descendent.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite