Geoană: Dacă Băsescu acceptă revocarea a lui Nica, PSD iese de la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoană: Dacă Băsescu acceptă revocarea a lui Nica, PSD iese de la guvernare
Geoană: Dacă Băsescu acceptă revocarea a lui Nica, PSD iese de la guvernare

Primul ministru Emil Boc a anunţat astăzi că a propus coaliţiei de guvernare remanierea ministrul de Interne , Dan Nica, în special pentru faptul că siguranţa cetăţenilor s-a deteriorat foarte mult în ultimul timp pentru că "din nefericire, strada a fost scăpată de sub control".

Update: 20.07 Dacă Băsescu acceptă propunerea de revocare a lui Nica, PSD iese de la guvernare

"Decizia de remaniere a lui Dan Nica este nefondată şi argumentele reprezintă pretexte politice care ascund interesul politic direct al preşedintelui României, Traian Băsescu. Potrivit protocolului de revocare, deciziile de revocare se pot face numai cu acodul părţilor, cu acordul preşedintelui şi a Parlamentului", a declarat preşedintele PSD,  Mircea Geoană.

Potrivit liderului social democrat dorinţa de a scăpa de Nica de la interne ascunde "obsesia de a fruada alegerile prezidenţiale din decembrie".

Geoană a precizat că întregul grup ministerial PSD este solidar cu Nica şi în condiţiile în care preşedintele Băsescu va accepta o eventuală propunere de revocare din funcţie a lui Nica, se va rupe protocolul de guvernare, iar PSD va renunţa la putere. Social democraţii aruncă întrega responsabilitate pentru o eventuală criză politică în spatele PDL-ului şi al celui care îl ontrolează, Traian Băsescu.

Update: 20.04 Iliescu: Boc nu îl poate demite pe Nica

Preşedintele de onoare al social democraţilor, Ion Iliescu, a declarat că premierul Emil Boc nu-l poate revoca pe Dan Nica din funcţie, deaorece la putere se află o coaliţie, iar înlăturarea lui Nica ar duce la schimbarea compoziţiei politice a Guvernului.

"Ceea ce a facut boc astazi este samavolnic. este anticonstituţional. Premierul nu are dreptul să demită un ministru. Remanierea se face la propunerea preşedintelui. Când remanierea schimbă compoziţia politică a Guvernului,  trebuie să treacă prin Parlament. Nu poate să numesacă un interimar de la alt partid. Ori el a zis că îl demite pe Nica şi îl numeşte interimar pe Blaga. Noi îl vom susţine în continuare pe Nca".

Update 19.41
Comitetul Executiv al PSD a votat pentru susţinerea ministrului Dan Nica şi, în cazul în care acesta nu va fi menţinut în funcţie, miniştrii PSD îşi vor da demisia, susţin surse social-democrate.

Update 18.00 A început şedinţa PSD. Ies social-democraţii de la guvernare?

Update 14.50
Scenariile PSD: reconfirmarea sprijinului pentru Nica sau demisia miniştrilor social-democraţi

Update 14.45 Crin Antonescu: "Cerem demisia întregului Guvern şi a Cabinetului Boc"


Update 14.00 Boc: mă voi consulta cu Băsescu după ce voi primi propunerea PSD de vicepremier-ministru de Interne

Update 13.22 Nica a declarat din funcţia de ministru de Interne:  "decizia aruncă România într-o criză fără precedent"

"Vă declar, în calitate de vicepremier şi ministru de Interne, că decizia luată astăzi de primul ministru aruncă România într-o criză fără precedent", a afirmat Dan Nica. Citiţi aici întreaga declaraţie a ministrului de Interne.

Update 13 20 PSD îi cere lui Boc să revină asupra deciziei în următoarele 24 de ore

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz a afirmat că social-democraţii susţin şi menţin sprijinul politic al lui Dan Nica şi cer premierului ca, în 24 de ore, să revină asupra deciziei de demitere.

Duvăz susţine că demiterea a fost făcută "cu intenţia de a frauda alegerile, de a închide cercul de putere şi de a stopa anumite investigaţii pe care Ministerul de Interne le face şi care au devenit extrem de deranjante pentru Traian Băsescu".

Update 12.00
  Blaga nu va fi interimarul lui Nica

Premierul Emil Boc a negat declaraţiile lui Mircea Geoană privind înlocuirea lui Dan Nica cu Vasile Blaga, precizând că la Ministerul de Interne nu există niciun interimat.

Citiţi şi:


"Nu avem niciun interimat pentru 24 de ore", a spus premierul Boc, reamintind că PSD are la dispoziţie o zi pentru găsirea unei variante de înlocuire a lui Dan Nica.

"Am informat astăzi coaliţia cu privire la intenţia primului ministru de a proceda la reamaniere guvernamentală. Din acest punct de vedere am informat şi consultat coaliţia cu privire la remanierea ministrului de Interne", a anunţat astăzi, Emil Boc, la finalul şedinţei coaliţiei.

Premierul s-a arătat nemulţumit de lipsa de progrese în combaterea infracţionalităţii de către ministerul condus de Nica, dar şi declaraţiile acestuia despre posibilele fraude electorale.

"La capitolul 24 al programului de guvernare se menţionează ca sarcină pentru MAI creşterea nivelului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni. Din nefericire siguranţa cetăţenilor s-a  deteriorat grav în ultima perioadă de timp. Oamenii se simt ameninţaţi pe stradă şi nu numai, rata infracţionalităţii a crescut cu cel puţin 13% anul acesta în comparaţie cu anul trecut, strada a fost scăpată de sub control, s-au înmulţit infracţiunile de violenţă şi mai ales infracţiunile pe care ni le-am mai avut până în momentul de faţă:jaf, jaf armat, infracţiuni de acest fel. De aceea avem nevoie de un nou impuls in ceea ce priveşte recâştigarea încrederii cetăţeanului în  ce înseamnă administrarea  statului si protecţia  acestuia, avem nevoie de a câştiga bătălia cu strada şi de a reda siguranţa cetăţeanului", a declarat şeful Guvernului.

Emil Boc a mai spus că Dan Nica, care deţinea şi funcţia de vicepremier, a vorbit despre "turism electoral" fără să aibă nicio probă.

"Ministrul de Interne a făcut o afirmaţie potrivit căreia cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prin turism electoral. Din nefericire sau din fericire, aceste afirmaţii nu s-au putut confirma. Este o afirmaţie gravă care pune sub semnul întrebării legitimitatea scrutinului prezidenţial", a explicat Emil Boc.

Primul ministru a cerut PSD-ului să vină, în următoarele 24 de ore, cu o altă propunere pentru funcţia de ministru de Interne, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla în acest termen, va propune un interimat.

image

Geoană: Interimar în locul lui Nica va fi Vasile Blaga, şeful de campanie al lui Traian Băsescu



Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat, după anunţul lui Boc, că social-democraţii îl sprijină necondiţionat pe Dan Nica.

Geoană a mai spus că intenţia premierului Emil Boc de a-l remania pe ministrul Dan Nica este un gest care arată disperarea preşedintelui Traian Băsescu, iar Comitetul Executiv al PSD se va reuni astăzi după-amiază pentru a analiza situaţia creată.

Preşedintele PSD susţine că premierul Emil Boc l-a propus ca interimar la Interne pe Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării, cel care "coordonează campania PD-L" pentru prezidenţiale.

Geoană a mai spus că este scandalizat de faptul că, în şedinţa coaliţiei de astăzi dimineaţă, partenerii de la PD-L le-au reproşat colegilor de guvernare faptul că au participat în comisia Udrea.

Dan Nica, al treilea ministru care pleacă de la şefia MAI în Guvernul Boc

Dan Nica, deputat PSD a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei din 2000 până în 2004, în Guvernul Adrian Năstase.
  Tot în această perioadă a făcut parte din Grupul Internaţional de Lucru în domeniul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei al ONU şi membru în Consiliul Naţional pentru Politica Ştiinţei şi Tehnologiei.

După demisia lui Gabriel Oprea, Dan Nica a fost numit ministru interimar la Interne în ianuarie 2009. I-a predat apoi ştafeta lui Liviu Dragnea, care
a fost votat in unanimitate la şedinta Comitetului Executiv, fiind preferat faţă de contracandidatul său, Dan Nica.

La scurt timp, Liviu Dragnea a demisionat de la Interne. El fusese numit în locul lui Gabriel Oprea, care a demisionat după 20 de zile de la instalare fiindcă a rămas făra sprijin politic din partea conducerii partidului întrucât nu s-a consultat cu liderii PSD atunci când i-a numit pe secretarii de stat din MAI, pe chestorul Virgil Ardelean într-un post cheie din acest minister.

Se presupune că demisia lui Liviu Dragnea, la fel ca aceea a lui Gabriel Oprea, din funcţia de la Ministerul de Interne, are la baza războiul pentru Serviciul de informaţii al MI, deja celebra "doi şi-un sfert", purtat între Traian Băsescu şi gruparea Vanghelie-Hrebenciuc din PSD.

La 11 februarie 2009, vicepremierul Dan Nica a fost ales, cu unanimitate, de conducerea PSD pentru a ocupa funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. Nica este al treilea deţinător al portofoliului Administraţiei şi Internelor din Guvernul Boc, după Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea.

Vom reveni!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite